MEGOSZTÁS

A beágyazott valóság, idegen szóval augmented reality (AR) már egy jó ideje nagyon fontos kifejezés a technológiai piacon és meglehetősen sok gyártó, fejlesztő próbál pénzt, vagy ismertséget elérni a segítségével.

Most éppen a Google szolgáltatásáról, a Tangoról lesz szó. A Google ugyanis a fejébe vette, hogy ezt a fejlesztését a kultúra szolgálatára fogja használni. Ezért a különböző múzeumok kiállításait varázsolja majd modern, interaktív szórakozássá különböző Tango-kompatibilis eszközök hadrendbe állításával. A detroiti Institute of Arts lesz az első ilyen gyűjtemény, melynek darabjai megelevenednek majd a keresőóriás fejlesztőinek keze nyomán.

E múzeum látogatói a bejáratnál kapnak majd egy Lenovo Phab 2 Pro-t (ami ugye a legelső Tango-kompatibilis okostelefon) és azzal körbejárva jóval többet fog majd megtudni a kiállítási tárgyakról, mint eddig egy sima séta alatt.
A kijelzőn például bepillanthatunk majd a szarkofágok belsejébe, láthatóvá vállnak majd az épületrészek elveszett darabjai és az ősi mészkő domborművek elveszett színeit is megfigyelhetjük. Ez még csak nem is minden, hiszen a lehetőségeknek csupán a fejlesztők fantáziája szabhat határt. Különböző játékok, vetélkedők is színesíthetik ezentúl a tárlatvezetéseket és ezzel a fiatalabb generáció is könnyebben megszólítható lesz. Ez pedig a múzeumoknál szinte létfontosságú, hiszen ők alkotják majd a látogatók későbbi generációit.

A platform előnyeit talán a legegyszerűbben a Pokémon GO oldaláról lehet megfogni, hiszen tulajdonképpen azt a technológiát használja majd a múzeumi rendszer, ami a fél világot megőrjítette egy ideig tavaly tavasszal/nyáron.
És ennek a bejelentésnek az értékéből mit sem von le a tény, hogy a Google Tango platformot egyelőre csupán a már említett Phab 2 használja, illetve még a CES-en most bemutatott Asus ZenFone AR. Hiszen, ha egy ekkora cég úgy gondolja, hogy valami menő lesz, akkor annyi pénzt pumpál bele, amitől sikeressé válik (jó példa erre a Google Glass is).