MEGOSZTÁS

A Spar-csoport elektromosautó-töltő állomást telepített a soproni INTERSPAR parkolójába. A vállalat a következő években több hipermarketénél helyez majd üzembe hasonló eszközöket, amelyekkel vásárlás közben bármilyen típusú villanyautót fel lehet tölteni.

A Spar parkolójában egy óra alatt feltölthetjük autónkat

A soproni parkolóba telepített gyorstöltő autótípustól függően akár 1 óra alatt feltölti a járművet. Az Evopro által gyártott berendezéssel egyszerre két autó tölthető. A használata a tesztidőszak után nem igényel kártyát, a felhasználók okostelefon applikáción keresztül férnek majd hozzá. A fedele úgy van kialakítva, hogy érintésvédelmi szempontból biztonságos legyen. A SPAR a soproni beruházásra mintegy 7 millió forintot fordított.

Egyre több az e-autó

Az elektromos autók egyébként hazánkban is kezdenek lassan elterjedni. A statisztikák szerint viszont, amíg a skandináv országokban az utakon közlekedő autók 30 százaléka már hibrid, vagy teljesen elektromos hajtású, Magyarországon viszonylag kevés villanyautót látni az utakon. A szakemberek szerint azonban az elkövetkező években a különböző vásárlási kedvezményeknek és támogatásoknak köszönhetően jelentősen bővülni fog a jelenlegi hazai állomány.

Ezen “támogatások” körébe tartozik például az is, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet tavaly őszi módosítása szerint 2019-2026 között (település – és árusítótér nagyságától függően) az üzleteknek az új parkolóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben elektromos töltőállomás legyen kiépíthető a burkolat megbontása nélkül. A meglévő parkolóknál minden megkezdett 100 parkolóhelyből legalább kettőt töltőállomással is kell ellátni.