MEGOSZTÁS

Amikor a sofőr nélküli autókról esik szó, hajlamosak vagyunk a Tesla-Google duóra szorítkozni, pedig rajtuk kívül lényegében az összes autógyártó foglalkozik a területtel. A Volvo a téma egyik élharcosa és a cég most nem technológia, hanem a téma emberi oldaláról szeretné érdekessé tenni az egészet.

A teljesen autonóm járművek megjelenése még odébb van ugyan, de több olyan modell létezik, ami automatikusan szabályozza a sebességet, beparkol a garázsba, vagy veszi a fordulókat. Ezt szenzorok, szoftverek, algoritmusok, kamerák bonyolult rendszere teszi lehetővé, így az összes bemutatkozó anyag, videó, reklám ezek működéséről, nagyszerűségéről szól.

Az önjáró autó emberi oldala

A Volvo azonban feltette a kérdést: mit szól ehhez az egészhez az ember maga? A felhasználó, aki beül a kocsiba, elviszi a gyerekeket az iskolába, elhajt vele a munkahelyre, majd délután elmegy bevásárolni. Mi van akkor, ha ezt az egészet egy önjáró autó végzi? Milyen hatása van az emberre, a családi kapcsolatokra, és egyáltalán: milyen lesz az életünk pár évtized múlva.

Hogy mindez ne csak papíron, vagy elméletben létezzen, a gyártó egy négytagú családot kért fel arra, hogy használjanak egy önjáró Volvót a mindennapok során, majd számoljanak be a tapasztalatokról. A választás a Gothenburg városában élő Hain famíliára esett, akiket a jövőben egyébként további (valószínűleg) jól szituált svéd családok követnek majd.

Az autó pontos működéséről sok mindent nem tudunk meg és az is egy kicsit csalásnak tűnik, hogy egy IT manager apukát sikerült behúzni a projektbe. A lényeg persze nem ez, hanem az, hogy a Hainék szerint így sokkal több idő jut a jövőben egymásra, és abban is biztosak, hogy a Volvo rendszere extrém biztonságos lesz.

Vezess haza engem!

Mindez nem is önmagában, hanem a Volvo 2014-ben bejelentett és idén elinduló Drive Me kampányával együtt igazán érdekes. Ez a kezdeményezés arról szól, hogy idén összesen 100 önjáró autó cirkáljon Gothenburg területén, ami valódi forgalmat, valódi helyzeteket jelent egy valódi városban.

Volvo XC90 Drive Me tesztautó

A projekt hamarosan új városokkal, sőt, országokkal bővül a közeljövőben. A felfokozott tempó pedig nem véletlen, hiszen a Volvo meg van róla győződve, hogy az első, minden tekintetben önálló közlekedésre képes autója 2021-ben megjelenhet a piacon.

Az négy év múlva lesz, csak szólok!