MEGOSZTÁS

Kicsit felemás érzéseim vannak az Everlast füzettel kapcsolatban, mert évek óta nem jegyzetelek kézzel. De lehet, hogy van az már vagy két évtized is. Mégis elég gyakran látom, hogy a tárgyalásokon, sajtótájékoztatókon sokan papírra, jegyzetfüzetre írnak, és otthon valószínűleg polcokat töltenek meg a betelt Moleskin füzetek.

Nekik, meg lehet, hogy talán nekem is szól a Rocketbook nevű csapat második* találmánya: a soha be nem telő jegyzetfüzet. Az Everlast teljesen úgy néz ki, mint egy kutya közönséges, spirálos füzet, amit pontosan úgy is kell használni, ahogy az ember tenné.

Jegyzetelj, archiválj, törölj!

A csavar abban van, hogy az Everlast lapjai nem papírból, hanem egy speciális műanyagból (poliészter kompozit) készülnek, ami porózus, azaz tintával lehet írni rá, de száradás után nem kenődik el. Bármilyen toll azonban nem használható hozzá: kizárólag a Pilot nevű gyártó Frixion szériájából származó tollal lehet bele írni, cserébe azonban az iromány nyom nélkül eltüntethető egy nedves ronggyal.

Ilyen értelemben úgy működik, mint a flip chart táblák, de míg azoknál a filcet akár kézzel is el lehet maszatolni, itt az Everlast lapjai egészen addig őrzik a gondolatokat, amíg az ember rá nem megy egy nedves törlőkendővel.

Ha valakinek helyre lenne szüksége, de mégis megőrizné a jegyzeteit, vagy az unalmas tárgyalások alatt alkotott zseniális rajzait, az egy alkalmazással archiválhatja azokat. A Rocketbook app (iOS, és Android) automatikusan lefotózza, összefűzi és menti a jegyzeteket, és nem csak úgy össze-vissza, hanem abban a rendben, ahogy a felhasználó megadja neki.

Nagy a siker

Az app összeköthető egy rakás felhő alapú tárhely szolgáltatással, amelyekhez a lapok alján található egy-egy ikont kellé csak hozzárendelni. Vagyis, ha az egyetemi jegyzeteket a Google Drive-ban szeretnéd tárolni, és ezt a gyémánt szimbólummal kötötted össze, akkor a fotózáskor a lap alján ezt az ikont kell beikszelni, ami után az app oda tölti fel a képeket. De a Drive mellett van Box, Evernote, iCloud, vagy akár Slack kompatibilitás is.

A csapat Kickstarteren kalapozza a pénzt a projektre, ami elég szépen hasít, mert a szerényen megcélzott 26 ezer dollárhoz képest már több mint 1 millió dollárt szedtek össze. Ha érdekel a cucc, akkor már négy napod van, hogy te is rendelj magadnak – szállítás április környékén várható.

*Az első egy mikrózható (tényleg) jegyzetfüzet volt, ami a hő hatására törölte a beleírt dolgokat.