MEGOSZTÁS

Nemrégiben töltötte be 10. életévét a világ legmeghatározóbb okostelefonja, az iPhone, ami miatt az Apple idén valószínűleg nagyot szeretne gurítani valamikor ősz környékén.

A mobil kialakulásának, fejlesztésének elég komoly szakirodalma van, de arról csak nagyon keveset lehet tudni, hogy pontosan milyen irányok léteztek az operációs rendszer és a kezelőfelület tekintetében.

Ilyen is lehetett volna, de szerencsére nem lett

Pár nappal ezelőtt az Apple specialista blogger, és hivatásos kiszivárogtató, Sonny Dickson közzétett néhány képet, plusz egy rövid videót az iPhone evolúció korai szakaszairól, amit most egy újabb, immáron két készüléket bemutató felvétel követetett.

Ezen két prototípus (P1, illetve P2) látható, amelyek külalakban már hasonlítanak az első iPhone-re, de szoftveresen még valami nagyon furcsa és korai fázist mutatnak. A P1 az iPod atyja, Tony Fadell találmánya volt, ezért nem is annyira véletlen, a tekerő tárcsás kezelőszerv, amit jobb híján egyszerűen rátettek egy érintőképernyőre.

A P2 Scott Forstall elképzelését tükrözte, aki már elszakadt ugyan a zenelejátszó ihlette felületekről, helyette azonban valami rettenetet lehet látni a kijelzőn. Itt persze még nem a dizájn és az ergonómia volt a fontos, hanem az irány, amit a vállalat a későbbiekben követni szeretett volna. Dickson szerint a két verziót versenyeztették Steve Jobsnál, aki annak ellenére a P2-t választotta, hogy ebben a formában ez mutatta a legkevesebbet.

Ekkor egyébként az iOS még nem volt sehol, helyette az Acorn OS nevű rendszer futott a telefonokon, és a P1 azért volt gyorsabb, mert annak egy sokkal kisebb, könnyebb verzióját használta. A P2-höz képest az első iPhone kezelőfelülete azért elég komoly fejlődést mutat, és azért valahol hálásak lehetünk a cégnek, hogy nem büntették a népet a tekerő tárcsás megoldással.