MEGOSZTÁS

Az univerzális távvezérlőknek már rengeteg fajtájával találkoztam az évek során, így nem gondoltam, hogy ezen a területen még meg lehet engem lepni. Hát tévedtem, a Spin Remote meglepett.

A távvezérlőkről

A távvezérlők mindig is egy érdekes területét képezték a szórakoztatóelektronikának. Az ipar csúcsán elhelyezkedő high-end gyártók például gyakran kikukázható, felesleges bohóckodásnak tekintették, melynek áramközei a zene minőségét rontó zavarforrásként jelentek meg lelki szemeik, füleik előtt. A hifi audió, és videó gyártók már jóval több hangsúlyt fektettek rá. Itt gyakran szaladt el a ló az ellenkező végpont felé, így alakultak ki az ezergombos távvezérlők, melyek mellé a komolyabb készülékek gyártói egy egyszerűbb, kisebb darabot is gyakran mellékeltek.

Ezt hívták második zónás vezérlőnek, de valójában az alapvető beállítások elvégzése után – ami általában csak a bonyolultabb műszerrel elvégezhető – a legtöbben ezt használták. Nem csak azért, mert a sötétben egyszerűbb volt megtalálni a 8 gomb közt a hangerőszabályzót, de még a dohányzóasztal sem szakadt le ez alatt a kisebb darab alatt, ha letettük rá.

Univerzális – a minden az semmi

Az univerzális távvezérlők piacát eleinte az a jelenség hajtotta, amikor a kutya megrágta a Sony tévénk távkapcsolóját – akkor még így hívtuk ezt –, és a gyári darab beszerzése a NASA féléves költségvetését emésztette volna fel.

Ekkor a nagy többség inkább vett egy olcsóbb darabot és boldogan használta azt egészen a legközelebbi költözésig, amikor újra kellett hangolni a csatornákat. Ekkor jött rá, hogy a távvezérlő funkcionalitásában szinte mindenben, bár mégsem tökéletesen különbözik a gyáritól. És itt kénytelen volt megtanulni az alcímben leírt alapigazságot, hogy ami mindenre jó, az leginkább semmire sem jó igazán.

Spin Remote, az ésszerű vállalás

Mai tesztdarabunk viszont nem merít túl nagyot. Csupán néhány alapvető funkció vezérlését célozza meg, mégpedig nem mindennapi megoldásokkal. De ne szaladjunk annyira előre, nézzük először a külsőt:


A Spin Remote egy ívelt oldalú, csonka gúla alakját mutatja, amely alul egy világító peremmel, felül pedig egy szintén világító logóval rendelkezi. Ezek a fények több színben is ragyoghatnak és ezeknek mind külön jelentésük van, de erre még visszatérünk.
A Spin egy mozdulattal szédszedhető. Így meglátjuk, hogy két ceruzaelemmel működik – amit egyébként mellékel a gyártó.

Üzembe helyezés

Az elemek behelyezése után a beállítás nagyon egyszerű. A mobiltelefonunk rendszerének alkalmazásboltjából le kell töltenünk a Spin Remote alkalmazást, ami, miután telepítettük, segít megtalálni, ha kell, frissíteni, majd pedig beállítani a kis kontrollert.


Ez utóbbi elég egyszerű: a tanítós módszerrel lesz itt dolgunk. Meg kell ugyanis mondanunk a távvezérlőnek, hogy milyen interakcióhoz milyen műveletet szeretnénk, és ez utóbbit úgy tudjuk megtanítani, hogy az eredeti távvezérlőt a Spin felé irányítjuk és megnyomjuk a kívánt gombot. Ekkor a LED felvillan és már léphetünk is tovább.
Emellett olyan rendszerek is léteznek, melyek vezérlését alapból ismeri a Spin Remote. Ezeket az app telepítésekor el is kezdi keresni és ha ilyet talál, automatikusan össze is tudja magát lőni velük. Ilyenek például a Sonos multiroom hangrendszerei, a Philips Hue izzók, vagy a Bose hangrendszerek.

És itt jön a csavar: a használat

A csavar pedig valóban a használathoz kapcsolódik. A vezérlő jelek nagy többségét ugyanis a Spin különböző állásban történő forgatásával tudjuk előcsalni a készülékből. Ezt leírni sokkal nehezebb, mint megmutatni, ezért inkább az utóbbit választottam:

A forgómozgás mellett használhatjuk a távvezérlő alján található érintésérzékeny felületet, amin öt aktív zóna képes további műveleteket indítani.

Egy példa:
A Spin alján két helyre koppintva bekapcsoljuk a tévénket és az erősítőnket, majd oldalra fordítva a kontrollert megfelelő csatornára „tekerjük” a tévénket. Ezek után normál állásban kiválasztjuk az erősítőn a tévé jelét és a tenyerünket felfelé fordítva a kívánt hangerőre emeljük a rendszert. Egyszerű, gyors és mozizás közben, tök sötétben is könnyen elvégezhető mozdulatok, nem? De.

Amennyiben pedig a teljes repertoár kimerült, mert nem marad több fajta forgómozgás az irányításra váró készülékeknek, átválthatunk egy másik profilba, amit a LED megváltozó színe jelez.

Összegzés

A Spin Remote egy igazán újszerű megoldás az otthoni rendszereink vezérlésére. Annyit ígér, amennyit könnyedén be is tud tartani. A főbb funkciók könnyed, egyszerű vezérlését. Emellett még jól is néz ki és mindenképpen szebben mutat az asztalon, mint három-négy különböző távvezérlő. Nem is beszélve arról, hogy egymaga mennyivel kevesebb ceruzaelemet igényel.

Ezek fényében pedig igazán elhanyagolható tény, hogy egyelőre sajnos méregdrága: 100 dollárért juthatunk ugyanis hozzá ebben a webshopban.