MEGOSZTÁS

Ha a tavalyi évet egy szóval akarnánk jellemezni, akkor akarva-akaratlanul a kirobbanó jelző és az akkumulátor szó jut az ember eszébe. És nem azért, mert jól esik trollkodni, hanem mert az egyik legmeghatározóbb történés a Samsung Note 7-ról és az ő kigyulladó akkumulátorairól szólt.

Ami egyébként valahol igazságtalan, hiszen ilyen esetek korábban is történtek már, azóta is több elektronikai eszköz borult lángba és nagyon úgy fest, hogy a kis helyre bepasszírozott akkumulátor a mai napig képes meglepetéseket okozni.

Automatikus tűzoltás

A Note 7 esetében a vállalat valószínűleg hamarosan előáll az okokkal, amivel párhuzamosan pedig több kutatás is zajlik az ilyen jellegű balesetek megakadályozására. A készülékek akkujai jellemzően a kis térben keletkezett nagy hő miatt válnak veszélyessé, ettől durrannak el annyira látványosan a mobilok, vagy éppen az elektromos cigaretták.

Egy Note 7 lángba borulás után

A Stanfordi Egyetem kutatói azonban egy olyan lítium ion akkumulátoron kísérleteznek, ami beépített tűzoltó mechanizmussal rendelkezik. Ezek az energiaforrások úgy épülnek fel, hogy a negatív és pozitív elektródákat egy műanyag alkatrész választja el egymástól.

Pillanatok alatt beindul

A Science által közzétett módszer abban jelent újdonságot, hogy ehhez egy trifenil-foszfát nevű anyagot adnak hozzá, amit az elektronikai berendezésekben előszeretettel alkalmaznak annak tűz gátló hatása miatt. Ha a hőmérséklet meghaladja a 150 fokot, a műanyag megolvad, ennek hatására a kémiai komponens kiválasztódik és 0,4 másodpercnél is gyorsabban eloltja a kialakult tüzet.

A technológia másik nagy előnye, hogy a korábbi megoldásokhoz képest ez nem befolyásolja az akkumulátorok kapacitását, illetve nagyon jól skálázható, hogy milyen körülmények között és feltételek mellett lépjen működésbe. A módszeren most is dolgoznak, de nem csodálkoznék, ha az első vásárló maga a Samsung lenne.