MEGOSZTÁS

Megvan a vicc, az egyik pillanatról a másikra megbarnuló banánról? Nincs? Na, akkor mielőbb továbbmennénk, jöjjön ennek az egyik klasszikus, 9Gag-es feldolgozása:

A jelenség ismert, amivel annak ellenére össze szoktunk futni, hogy a zöldségesnél vett banán és egyéb gyümölcs általában éretlen állapotban kerül a lakásba. Ez főleg a külföldről szállított termékek esetében van így, hiszen a dél-amerikai, görög, vagy a spanyol gazdák idő előtt leszedik a gyümölcsöt, hogy az bírja a szállítást.

Egészséges konzerválás

Mielőtt elkezdenétek keresgélni a fejlécben a Kertészet és szőlészet logóját, jöjjön a téma tech, de inkább tudomány alapú vetülete. Létezik egy kaliforniai startup, amely egy ideje azon dolgozik, hogy a fenti probléma ne fordulhasson elő többé.

Az Apeel Sciences egy olyan formulát dolgozott ki, ami képes megakadályozni a zöldség, gyümölcs idő előtti megromlását. Vagy azt is mondhatjuk, hogy létrehoztak egy olyan szert, ami konzerválja a terményt, és így sokkal egyszerűbb annak tárolása, szállítása. A következő összehasonlító videó elég jól szemlélteti a dolgot:

Az Edipeel a gyümölcs, zöldség felületén egy láthatatlan bevonatot képez. Ez az íztelen, szagtalan, és egyébként ehető réteg egyrészt megakadályozza, hogy a nedvesség távozzon az eperből, másrészt meggátolja, hogy az oxigénnel érintkezzen, azaz beindulhasson az oxidáció folyamata. Leegyszerűsítve: nem engedi, hogy a gyümölcs megrohadjon.

Nagy hatása lehet, ha elterjed

A szer por formában, többféle gyümölcsre, zöldségre előkészítve kerül a felhasználóhoz, akinek mindössze vízben kell oldania, majd kezelnie a frissen leszedett terményt. Az Apeel Sciences szakemberei szerint ezzel a módszerrel ötször annyi ideig frissek maradhatnak a gyümölcsök, ami komoly hatással lehet a kereskedelemre, illetve az ezzel foglalkozó cégekre. Egy statisztika szerint a szállítás alatt a termékek 45 százaléka tönkremegy, mire célba ér.

Az Edipeel állítólag kizárólag természetes alapanyagokból áll, és annyira ígéretes találmányról van szó, hogy a startupnak nemrég sikerült 40 millió dolláros tőkebefektetéshez jutnia.