MEGOSZTÁS

Biztos láttatok már olyan szitut, amikor a szirénázó mentők kénytelenek voltak totyogni az úton, mert az előtte haladó autósok nem húzódtak félre az útjából, ahogy pedig azt mindenkinek tennie kellene.

Ennek az oka nem feltétlenül az, hogy a sofőr zsírparaszt (többnyire persze az), előfordul olyan eset is, hogy az elöl haladó járműben olyan hangosan hallgatja a (zsírparaszt) sofőr a zenét, hogy nem hallja a figyelmeztető hangjelzést. Ezt a tényezőt igyekszik kizárni az egyenletből a svéd Royal Institute of Technology egy új fejlesztéssel, ami ilyenkor egyszerűen megszakítaná az autóhifi által szolgáltatott zenét és helyette valami kedves hangüzenettel töltené meg az autó belterét. Ez persze azért is hatékony megoldás lenne, mert az üzenet is a bömbölő zene hangerején szólalna meg.

Csak egy RDS tuner kell hozzá

A rendszer még csupán kísérleti szakaszban van, a svéd mentők próbálgatják majd nemsokára – bár szerintem ez inkább Magyarországra vagy mondjuk a legendásan „kulturált” orosz utakra kitalált fejlesztés lesz. Ahhoz, hogy a dolog működjön, semmi más nem kell, mint hogy a fogadó járművekben RDS kompatibilis fejegység működjön. Amennyire én tudom, egy jó ideje nagyon keresgélni kell, ha az ember olyat akar venni, amiben nincs RDS, úgyhogy ez meg is van.

A rendszer egyébként sebesség függően változtatja a hatótávolságát, így például, ha egy autópályán robog a mentő, akkor jóval messzebbre szól előre, hogy az autóknak legyen idejük elkotródni az útjából. Hiszen, ha baj van, mind szeretnénk, ha a segítség ilyen sebességgel érkezne:

Az ötlet csillagos ötös eddig, bár az még nem világos, hogy akkor most majd Svédország otthonaiban az RDS tunerek ugyanúgy rászólnak vajon a szobában rádiót hallgató polgárokra is, ha egy-egy mentő elhalad a ház előtt? Vagy ha mondjuk gyorsabban megy, akkor a kerületben? És mindezt azért, mert van bár tehetséges sofőr, aki amellett, hogy valamiért nem hallja a szirénát, a tükörbe sem pillant néha vezetés közben?