MEGOSZTÁS

Az Intel Compute Card kütyüjét nyugtáztuk mi a CES idején, de félretettük egy kicsit, mert a cég elsősorban üzleti célokra szánja. Egy kártya formátumú modulról van szó, ami gyakorlatilag egy komplett PC-t tartalmaz processzorral, grafikai egységgel, vezeték nélküli képességekkel.

Az Intel ezt elsősorban arra szánta, hogy megkönnyítse egy-egy gép teljesítményének növelését, vagy frissítését. Itt elsősorban okos megjelenítőkre, kioszk jellegű munkaállomásokra, vagy akár egy sima kávé automatára kel gondolni, amelyek így távolról is vezérelhetők, ellenőrizhetők.

Lego számítógép születőben

Az Intel azt találta ki, hogy a mennyire egyszerű lenne ezeknek az agyát mindössze egy kártya formájában létrehozni és cserélni, ha éppen arra (új szabvány, funkció, egyéb miatt) van szükség. Hasonló ez az elképzelés a szintén Inteltől származó, HDMI-s Compute Stickhez, ami egy nagyobb pendrive formában tárol egy teljes PC-t, de ezt monitorokhoz, tévékhez ajánlják.

Ebben látta meg a fantáziát a NexDock, akik nem most kezdték. Korábban toltak már egy sikeres Kickstarter kampányt, ahol valami hasonló volt a lényeg: egy olyan rendszert dolgoztak ki, ami lehetővé tette, hogy egy mobilt, egy mini PC, vagy akár egy Raspberry Pi-t egy komplett számítógéppé lényegítsenek át. Ehhez adott volt egy „üres” notebook, amit bármilyen külső eszközzel életre lehetett kelteni.

Ebből már ki lehet totózni, hogy a Compute Card hogy jön a képbe. A NexDock az eddigi tudást ötvözné az Intel újdonságával, amiből egy moduláris eszköz ötlete született meg. Adott egy kijelzővel ellátott táblagép, notebook (a formátum nem is olyan fontos), ami fogadná a kártya PC-t, plusz kapna egy másik cserélhető egységet, amivel pedig a csatlakozókat és egyéb perifériákat lehetne variálni.

Egyelőre a tervezőasztalon létezik

Ez az ötlet egy kicsit több lehetőséget adna a Compute Card számára, mert nem csak ipari körülmények között lehet használni, hanem bármilyen olyan területen, ahol a számítógépek modularitása, vagy rugalmassága fontos lehet. Akár általános használat is elképzelhető, vagy az, hogy az embernek van többféle eszköze, amelyek között cserélgeti a Compute Cardot, ahogy arra éppen szükség van.

Ő maga az a bizonyos Compute Card

Mindez egyelőre terv és koncepció, ami a NexDock képeiből is jól látszik. Egyelőre az Intel is csak majd év közepén jön ki a kártyával és akkor majd kiderül, hogy lesz-e neki egy alternatív útja, vagy inkább marad a technológia az üzleti területen.