MEGOSZTÁS

Sokan elég sok könnycseppet elmorzsoltak, amikor pár évvel ezelőtt kiderült, hogy Hugo Barra, a Google Androidon dolgozó szakembere Kínába szerződött. A hír azért is keltett aránylag nagy feltűnést, mert addig elég ritka (értsd: példa nélküli) volt, hogy egy amerikai nagyvállalattól valakit el tudjon csábítani egy kínai cég.

A Xiaomi ezt meg tudta lépni, Barra pedig a gyártó mobilos részlegének nemzetközi ügyeiért felelős vezetőjeként végezte a munkáját. A kínaiaknak ez azért volt nagyon fontos, mert egy ismert, lehetőleg nem kínai figura lehetett a cég arca, a Google-nél összeszedett szakmai tapasztalatról, tudásról nem is beszélve.

Vissza a gyökerekhez

Most azonban ismét fordult a kocka, mert Barra pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy elég volt a „száműzetésből” (erős idézőjel, mert ő nyilván nem így hivatkozik erre a három évre). A szakember úgy érezte, hogy lassan a családi kapcsolatai is megsínylették a kínai munkát, így a tervek szerint ismét a Szilícium-völgyben folytatja a munkát.

Hugo Barra: 2013 szeptemberétől 2017 januárjáig tartott a Xiaomi időszak

Mára az is kiderült, hogy az új állomás maga a Facebook, ami így azért egy kicsit más megvilágításba helyezi a történetet. (Egy ilyen ajánlatra valószínűleg mindenkinek hirtelen terhes lenne a kínai környezet.) Barra új pozíciójáról maga a Facebook atyaúristen, Mark Zuckerberg fogalmazott meg egy posztot, amiből kiderült, hogy a 40 éves brazil szakember a Facebook VR/AR divízióját vezeti majd az Oculus csapattal együtt.

Egy új területet fedezhet fel

Zuckerberg az újdonsült kolléga méltatása közben arra is kitért, hogy évek óta ismerik egymást, a Google-ös (Android) időkben sokat egyeztettek, és most végre hivatalosan is együtt dolgozhatnak az eddigieknél még izgalmasabb területen.

Stílusosan, VR környezetben készült az első közös fotó

A Facebook évek óta készül a közösségi kapcsolattartás alapjaiban történő megváltoztatására, amiben várhatóan jelentős szerephez fognak jutni a kiterjesztett és virtuális valóságra épülő technológiák.