MEGOSZTÁS

Ez csak idő kérdése volt, hiszen az IKEA kínálatában egy ideje már megjelentek az olyan kiegészítők, mint például a vezetékmentes töltés lehetőségét kínáló polcok, szóval látszik, hogy a svéd bútoróriás figyeli, merre fújnak a szelek.

Most pedig egy nagyon nagyot gurított, mégpedig a Trådfri termékcsalád piacra dobásával. A Trådfri szó azt jelenti vezeték nélküli és itt merül fel a fejemben a kérdés, hogy lehet, hogy a többi IKEA bútor neve sem viking családnév, hanem mondjuk azt jelenti, „szövet”, meg „szék”, meg „asztal”? Na de mindegy.

A Trådfri vezeték nélkül egymáshoz kapcsolható, többnyire világítótestekből álló termékcsalád, melyet vezérelhetünk, okostelefonról, applikáción keresztül, vagy mozgásérzékelővel akár. És hogy miért írtam a „többnyire” szót? Mert a családban vannak bútorok is, melyek beépített megvilágítással rendelkeznek és ezt a funkciójukat tudják alávetni a köz – illetve jelen esetben az app akaratának.

Az igazi királyság pedig:

A mozgásérzékeny vezérlő, amit a rendszerhez kapunk. Ez a kis sárga „tabletta” nagyon hasonló elven működik, mint az általam már tesztelt Spin remote. El kell forgatni és lecsavarja a fényeket. Mutatom videón:

Menő, nem?

A rendszer hazai megjelenéséről még nem sokat tudok mondani, de egy-egy kósza darabja a környékünkön – például az osztrák online IKEA boltban – már megjelent, így hamarosan remélhetőleg itthon is bevezetésre kerül. Ha pedig most szeretnétek böngészni a termékcsaládban, az IKEA svéd portálját érdemes böngészgetnetek.