MEGOSZTÁS

Többféle módon is tönkre lehet tenni az emberek életét, az egyik legújabb módszer az elsősorban a fiatalabbakat érintő bosszúpornó. Ennek során a kikosarazott szeretők vagy egyéb rosszakarók intim fotókat vagy erotikus videókat hoznak nyilvánosságra az áldozatokról, ezzel megszégyenítve őket.

Az internet nem felejt, a nyilvánosságra kerülésük után az efféle tartalmak jó eséllyel az idők végezetéig keringenek majd a világhálón. Az áldozatok legfeljebb annyit tehetnek, hogy megpróbálhatják csökkenteni ezek láthatóságát.

Mark Zuckerberg cége ma bejelentette, hogy a Facebookon és az Instagramon immáron teljesen automatizált módszerekkel is fellép a bosszúpornót terjesztő felhasználók ellen. A bejelentett bosszúpornós tartalmakról ujjlenyomatot készítenek a rendszerei, ezeket pedig mostantól automatikusan összeveti a feltölteni vagy továbbosztani kívánt tartalmak ujjlenyomataival. Egyezés esetén a rendszer nem engedi a felhasználók számára, hogy feltöltsék vagy továbbosszák a bosszúpornót. A feltöltők fiókjai a legtöbb esetben automatikusan felfüggesztésre kerülnek.

Természetesen ez eső után köpönyeg, de a semminél több. A Facebook nézőpontjából az igazi megoldást az olyan képelemző algoritmusok jelentenék, amelyek racionális hatékonysággal képesek detektálni a még bejelentetlen bosszúpornó-gyanús tartalmakat, azonban nem világos, hogy a képelemző algoritmusok mikor nőhetnek fel a feladathoz.