MEGOSZTÁS

A Galaxis Útikalauz Stopposoknak egyik emlékezetes momentuma a Bábel-hal, ami „kicsi, sárga és piócaalkatú, s valószínűleg a legfurcsább lény a világegyetemben.” Plusz sajnos nem létezik, pedig nagyban megkönnyítené a kommunikációt a különböző nemzetek fiai (és lányai) között.

Az azonnali fordítással sokan próbálkoztak már, köztük olyan nagyágyúk is, mint a Microsoft. A legutóbbi figyelemreméltó eredmény egy Indiegogo kampányból ismerhető meg, amelynek főszereplője a holland szakemberek által megalkotott Travis Translator.

Oda-vissza pillanatok alatt

A kütyü azt ígéri, hogy azonnal, az élőbeszédhez nagyon hasonlóan, és akár hosszabb kifejezéseket, mondatokat is képes lefordítani. A tenyérben is elférő, aprócska kijelzővel ellátott eszköz összesen 80 nyelvet ismer, de ebből 20 az, amit offline módban is képes kezelni. Ezek között nyilván a világon leggyakoribb nyelvek (angol, német, mandarin, japán, olasz, stb.) találhatók meg, viszont jó hír, hogy az online kapcsolattal elérhető további nyelvek között ott van a magyar is.

https://youtu.be/IGDXvJz9qew

A pontos működési mechanizmusról nem sokat lehet tudni, azt azonban igen, hogy a fordításhoz több motort is használnak, illetve a gép működés közben képes tanulni, és fejlődni, ami a mesterséges intelligenciának, illetve a gépi tanulásnak köszönhető. Amennyiben kétnyelvű társalgás folyik, úgy Travis automatikusan vált a nyelvek közt, ha viszont több nemzet képviselője is beszélgetne az eszköz segítségével, úgy hangutasítással (pl. Travis, spanish!) lehet váltani közöttük.

Nem lesz túlságosan drága

A vizuális információkat egy 240 × 240 pixeles kijelző jeleníti meg, az akku offline használat mellett 12, online módban 6 órányi fordítást bír, a folyamatokat egy négymagos processzor vezérli, a nethez pedig WiFi, illetve SIM kártya (3G) segítségével fér hozzá.

A Travis igazi sikersztori, mivel négy nappal a kampány vége előtt a már több mint félmillió dollárt kalapozott össze a csapat. A legolcsóbb verzió jelenleg 139 dollárba, azaz nagyjából 40 ezer forintba kerül, plusz szállítási díj. Az első szállítmányokra idén júniusban lehet számítani, azaz a termék gyakorlatilag késznek mondható.