MEGOSZTÁS

A sajtóút egy nagyon érdekes állatfaj, amit a cégek előszeretettel alkalmaznak egy-egy új termék bemutatására. Egy kívülálló számára nincs is ennél vonzóbb dolog, hiszen új helyekre juthat el az ember, repülővel viszik-hozzák, elegáns szállodákban foglalnak szállást, és akkor az érdekes, esetleg egzotikus helyekre szervezett programokról még nem is beszéltünk.

Mindig szívesen mondok igent egy ilyen meghívásra, hiszen az utazás fárasztó voltát ellensúlyozza, hogy az egyszeri újságíró jó kapcsolatot építhet ki a cégek képviselőivel, új kollégákat ismerhet meg, vagy olyan országba juthat el, ahol addig nem járt. Valahogy így voltam a Panasonic meghívásával, ami Lengyelországba szólt, és a januárban már bemutatott csúcsmodell, a Lumix GH5-tel való közelebbi megismerkedés lehetőségét tartogatta.

Profi tapasztalatok első kézből

Az ötfős magyar kontingens több, régióbeli kollégával kiegészülve a Visztula partját vette célba, hiszen a program gerincét hajózással egybekötött fotózás jelentette. Vízre szállás előtt le kellett tudni a hivatalos részt, azaz a gép és annak tulajdonságainak bemutatását, amit a Panasonic szerencsés módon nem a cég valamelyik mérnökére, hanem a márka nagykövetére, az extrém sportok fotózásában profi Steven Clarey-re bízta.

Steven Clarey a létező összes közösségi média felületen jelen van, érdemes követni

Steve nyilván nem most csinálta ezt először, ennek ellenére sokkal emészthetőbb volt gyakorlati irányból megismerkedni ezzel az elsősorban professzionális felhasználónak kínált, tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgéppel. A GH5 elődje közel három évvel ezelőtt jelent meg, ezért éppen ideje volt a frissítésnek, ami így több újdonságot is elhozott. Ezek legfontosabbika az immáron 20,3 megapixeles Digital Live MOS szenzor, ami a szintén új, Venus Engine-nel kiegészülve hibátlan, gazdag színképzést, természetes textúrákat, és nagy dinamikatartományú felvételeket ígér.

Lumix-ception: GH5-tel fotózott GH5 képességek és funkciók

Az előadás fő mondanivalója szerint egy sokat utazó fotós számára a Lumix GH5 igazi megváltás, mert sokkal kevesebb kiegészítővel, tartozékkal kell útra kelni, ami egyrészt praktikusabb, másrészt költséget is spórolhat a fotós számára. Steven előszeretettel vadászik az extrém témákra, így a magnéziumötvözetből készült, présöntött burkolatú váz, a csepp- és porállóság (előbbit mi is alaposan leteszteltük) minden terepen alkalmassá teszi a munkára. Az egyik gép például a szemem láttára csattant (nem tervezetten) a hajó padlóján, de egy karcolás sem esett rajta.

Víz mindenhol

A fentieken kívül hihetetlen mennyiségű technikai jellemző és képesség hangzott el az előadás során, melynek egy töredéke az egyik lentebbi helyszíni fotóról le is olvasható. Az összes közül a nem annyira professzionális felhasználónak annyit kell megjegyeznie, hogy a GH5 elképesztően gyorsan, megbízhatóan, természetes színtartományban dolgozik (ehhez két SD kártyahely is rendelkezésre áll), és képes 180fps (Full HD felbontással) mellett, rendkívül látványos, szuperlassított videók felvételére, amit a cikkben elhelyezett klipek jól is példáznak.

A sajtóút tehát szép, jó, hasznos, egyedül akkor nem működik, ha az időjárás nem kegyes a szervezőkhöz. A Panasonic lengyelországi, Varsóba tervezett túrájához nagyon nem volt kegyes az anyatermészet, amit folyamatosan zuhogó eső, illetve legfeljebb 5 fokos hőmérséklet kísért. A Visztulán közlekedő, az újságírókat szállító katamaránok felső fedélzetére legfeljebb pár percre tudtunk kimerészkedni, és bár a Lumix gépek bírják a vizet, egy idő után menekülni kellett.

Mindez azt is jelenti, hogy a képek szinte teljesen nélkülözték a színeket, a dinamikát meg főleg, ennek ellenére igyekeztünk a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. A magyar csapat összesen három gépet kapott, mely felhozatalból egy széles látószögű és egy zoom objektívvel szerelt modellel fotózhattuk a folyót, illetve egymást. A gép kihajtható, visszafordítható, érintés érzékeny kijelzője, a praktikus kezelőszervek, a jobb hüvelykujjra eső joystick gyors, pontos kezelést tett lehetővé.

Nekem a Lumix GH5 messze többet nyújt annál, amire a mindennapi, vagy akár sajtófotózás során valaha is szükségem lenne, de a kifejezetten fotós szakmából érkező kollégák szerint ez a váz, a mögé pakolt tudás, technológia, sebesség, pontosság bőven azon a szinten van, amire a profiknak szükségük van. Ennek megfelelően a GH5 váza 600 ezer forintnál kezdődik, cserébe azonban (sok egyéb mellett) DUAL I.S. képstabilizátor, 6K, illetve 4K Photo mód (30 kép/s, 60 kép/s), Bluetooth 4.2, – 10 és 40 fok közötti üzemi hőmérséklet, OLED paneles élő képkereső, valamint WiFi jár.

Aki a kicsit szomorkás, varsói életképek helyett izgalmasabb, színesebb képekre vágyik, annak javasolt Steven Clarey munkásságának feldolgozása, a Lumix GH5-tel készített fotói és videói ezen a linken nézhetők meg közelebbről.