MEGOSZTÁS

Lerágott csont már, de továbbra sem lehet eleget hangoztatni: a mobilgyártók csak nagyon nehezen és ritkán lépnek k a komfortzónájukból. A piac nagy szereplői biztosra mennek, a radikális lépéseket nem csak azért nem tehetik meg, mert tiltott a szárnyalás, hanem az üzleti érdekek, a tulajdonosi irányvonalakhoz való igazodás is köti őket.

Nem véletlen, hogy a korszakalkotó, ezzel együtt üzletileg nem mindig sikeres termékek mostanában a startupok, kezdő, kis cégek irányából érkeznek. Nekik van ötletük, anyagi forrásaik azonban már nem nagyon, éppen ezért sokkal szabadabbak a célok meghatározásában. Elég csak egy pillantást vetni a Prometheus nevű mobil koncepcióra, és máris egyértelmű, hogy miről beszélek.

Semmire sem hasonlít

A magyar ötletgazdáktól származó mobil minden létező szabályt felrúg, ami mostanában a piacot vezérli. Teljességgel elrugaszkodnak a klasszikus, téglalap formájú felépítéstől, aminek eredményeképpen egy Lamborghini dizájnelemeket használó, extrém formájú okostelefon jön létre. A lefelé mutató nyilat/pajzsot (egyéb megfejtések jöhetnek kommentben) formázó készülék tudása sem elhanyagolható, és persze a felhasznált anyagok is különleges lesznek.

A projekt egyik vezetőjének az Android.hu munkatársai tettek fel pár kérdést, amiből kiderül, hogy „valami teljesen újat és radikálisat akartunk alkotni, ami szembemegy a jelenlegi copycat formavilágokkal, de közben végig szem előtt tartottuk a funkcionalitást és a mindennapi használhatóságot, hogy ne csak egy használhatatlan hatásvadász tanulmány legyen a végeredmény.”

A Prometheus befektetői segítséggel fog elkészülni, a csapat most is (többek között) a tőkebevonással van elfoglalva. Az előkészületek ezzel párhuzamosan elég jól haladnak: „Sikerült megállapodnunk az Apple, Beats, Xiaomi és OnePlus egyik legnagyobb partnerével és beszállítójával. A termékfejlesztés, gyártás, csomagolás, kiszállítás már meg van oldva, így jelenleg a következő körös befektetés bevonásával vagyunk elfoglalva, és ennek a folyamatnak a meggyorsítása érdekében futtatjuk az előrendelős, feliratkozós kampányt”, közölte Bandeis Barnabás, a projekt egyik vezetője.

Most fél áron bele lehet ugrani

Az androidos Prometheus tehát nem áldoz be mindent a dizájn oltárán, vagyis a 800 dolláros árért egy tudás szempontjából is csúcskészülék van születőben. Ezt jól igazolja Free Form technológiát használó, egyébként 6 colos, 4k felbontású Super AMOLED panel. A hátlapi, 12 megapixeles kamera két objektívjét 8 LED veszi körbe, amivel az ígéretek szerint rossz fényviszonyok között is kiváló képeket lehet majd készíteni. De a tervezett Snapdragon 835, a 8 GB RAM, az Adreno 540-es GPU, valamint a 256 GB-os tárhely is mind azt mutatja, hogy egy igazi erőgépről van szó.

A piac és az érdeklődés tesztelése és persze a források előteremtése miatt a csapat előrendelői akcióba kezdett. Aki most megrendeli a Prometheust, és befér az első 1000 érdeklődőbe, az 50 százalékos kedvezménnyel, azaz 400 dollárért (kb. 110 ezer Ft) veheti meg a telefont. Kifejezetten jó üzletnek tűnik…