MEGOSZTÁS

Az okosórák nem hozták meg a várva várt áttörést, és nagyon úgy fest, hogy ez így is marad. A piac persze szépen kitermeli a maga érdekesebb darabjait, de a felhasználók továbbra is óvatosan közelítenek ezekhez a termékekhez. Az idegenkedés a „mégis mi értelme van?” kérdéstől egészen a „fenének kell még egy kütyü, amit naponta tölthetek!” kifogásokig terjed.

Ezek közül az utóbbira végre van válasz, ami már elegendő indok ahhoz, hogy kicsit közelebbről is szemügyre vegyük a svájci Sequent órát. A Kickstarteren feltűnt projektet svájci szakemberek gondozzák, ami remélhetőleg elég garancia ahhoz, hogy el is higgyük a koncepció működőképességét. A nagy újítás az óraiparban egyáltalán nem újdonság, itt most „csak” az történt, hogy az automata óra mechanika végre bekerült egy okosórába is.

Önmagától megy

A kinetikus szerkezet lényege, hogy a működéshez szükséges energiát egy szabadon mozgó, általában nagyobb tömegű alkatrész (inga, vagy lendkerék) biztosítja, ami pedig az emberi kéz, kar mozgását, illetve a gravitációs erőt használja. A lényeg, hogy az óra viselőjének nem kell felhúznia a szerkezetet, nincs szükség elemre, akkumulátorra, vagy egyéb energiaforrásra.

Az okosórák esetében ez eddig azért nem volt megvalósítható, mert a belepakolt szenzorok, érzékelők, a vezeték nélküli kapcsolathoz szükséges antenna túlságosan sok energiát igényelnek, arról nem is beszélve, hogy a fentiek miatt nem nagyon marad már hely egy automata mechanikának. A Sequent tervezői végül megoldották a feladatot, ami közel három éven át tartott.

Az óra a hagyományos felépítést követi, azaz nincs kijelző (ezzel is kevesebb energiára van szükség), ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennének okos funkciói. A tervezők meglepően sok mindent belepasszíroztak a szerkezetbe: van szívritmus mérő, GPS vevő, lépésszámláló, gyorsulás érzékelő, a Bluetooth pedig abban segít, hogy az iPhone, illetve Android értesítései is megérkezzenek az órára.

Viszik, veszik, mint a cukrot

Mivel nincs megjelenítő, ezért ez utóbbi értesítési LED-ek, plusz az óra vibra motorjával történik. Minden egyéb a mobilon futó alkalmazással vezérelhető, naplózható, plusz a Sequent 50 méterig vízálló is, így az aktívabb felhasználók akár terepre, vízbe is bemerészkedhetnek vele. A dizájn és a kialakítás tetszetősnek mondható, alapból bőrszíj jár hozzá, de a Kickstarteren érdemes végignézni a verziókat, mert rengeteg óralap/szíj variáció közül lehet választani.

A Sequent nagyon jól pörög az oldalon: a megcélzott 80 ezer svájci frankot többszörösen túlszárnyalva, már közel 1 milliónál jár a becsengtetett támogatói összeg. A legolcsóbb darabra már 195 frankért, azaz nagyjából 51 ezer forintért be lehet jelentkezni, így nem csoda, hogy ekkora az érdeklődés. Az óra a tervek szerint idén decemberben kerül a támogatókhoz, a cég pedig ígéretet tett rá, hogy addig nem fog normál kereskedelmi forgalomba kerülni.