MEGOSZTÁS

Számos szórakoztató elektronikai újdonság mellett a japán vállalat a legújabb hangszereit is bemutatta a 2017-es IFA-n. A Yamaha Berlinben (többek között) egy olyan okos zongorát állított ki, ami megkönnyítheti a zenetanulást.

A Clavinova családba a cég elektromos zongorái tartoznak, amelyek tökéletesen adják vissza az akusztikus hangszerek hangzását és jellemzőit. A Clavinova CSP modellek segítségével mindenki eljátszhatja kedvenc darabját, amihez csupán egy iOS rendszert használó táblagép (jövőre érkezik az Android támogatás), némi türelem és gyakorlás szükséges.

Először fel kell tölteni egy dalt a Smart Pianist alkalmazásba, amelyet a rendszer elemez, akkordokra bont és elkészíti a kottát. Játék során a billentyűkhöz rendelt piros (egész hang) és kék (fél hang) LED-fények vezetik a zongorista kezét, segítenek tartani a tempót, míg a rendszer figyeli az akkord- és hangszínváltásokat, és a táblagépen megjelenített kotta segít nyomon követni az aktuális részt.

Okos funkciók sok pénzért

A hangszert ellátták Amazon Alexa támogatással is. A virtuális asszisztens számos kényelmi funkciót kínál, pl. segít a böngészésben, vagy kiemelt részleteket játszik le egy adott dalból. A készülék képes reprodukálni a Yamaha CFX zongora és a legendás Bösendorfer Imperial hangját, s ha valaki már nagyon profi, kíséretet és éneket is társíthat a produkcióhoz, amit MIDI formátumban menteni is lehet.

Persze a Yamaha CSP zongorák korántsem olcsó darabok (4000 dollárt kérnek az egyszerűbb modellekért), ugyanakkor kétségtelen ügyes alternatíva olyan esetekre, amikor nincs lehetőség egy zenetanár szolgálatait igénybe venni.