MEGOSZTÁS

A Mozilla Alapítvány közel egy éve jelentette be, hogy a Servo kutatási projektből átemelt újdonságok segítségével továbbfejleszti a Firefox böngészőt.

A Project Quantum elnevezés alatt futó változtatások egy része már ki is próbálható a Firefox Quantum néven emlegetett bétában.

Gyorsabb, takarékosabb, szebb

Az újdonságok egy Rust programnyelven írt motorból származnak. Ez az előző változathoz képest dupla sebességet kínál, és többek között képes párhuzamosan, több processzor-szálat használva dolgozni. A fejlesztést ugyanakkor jelentősen hátráltatja, hogy az újításokat csak elemenként lehet hozzáadni a régi rendszerhez.

Az első csomagban olyan teljesítménnyel kapcsolatos újítások kaptak helyet, amelyek jelentősen növelik a sebességet. A közel négyszáz hibajavításnak (pl. a feladatvégzés sorrendjét meghatározó algoritmus) köszönhetően a program máris kétszer jobb teljesítményt nyújt a korábbi fejlesztői változatnál.

Memória kímélés és ráncfelvarrás

Az új böngésző ráadásként minden feladatot alacsonyabb memória-használat mellett képes elvégezni, mint pl. a Chrome. Mindez annak tudható be, hogy többféle tartalom kerül egy-egy folyamatba, ráadásként a grafikus driverekben található hibák miatt előforduló szoftver-összeomlások számát is sikerült mérsékelni.

A böngésző külsejében is megújul. A Photon UI névre hallgató felületen új funkciók, grafikai elemek és praktikus újdonságok jelennek meg, ami sokkal egyszerűbbé teszi a webböngésző személyes beállítását.