MEGOSZTÁS

A jelenleg elérhető megfigyelő eszközök hátránya, hogy állandó vezeték nélküli kapcsolatot igényelnek és az akkumulátorok élettartama sem túl acélos. Ezek kiváltásán dolgoznak amerikai kutatók, biztató eredménnyel.

A Harvard Medical School és az MIT Media Lab közösen indította el a „Dermal Abyss” projektet, amely során biológiailag érzékeny tintát juttatnak a bőr alá.

Életet menthet a tetkó

A tinta reagál az interstitiális (szövetek közötti) folyadék kémiai összetételére, ami tükrözi a vér állapotát. A különböző színű tinta hagyományos tetoválás formájában is felvihető, így amellett, hogy dekoratív, még fontos információkat is szolgáltat.

Az egyik zöld tinta intenzívebb színű lesz, ha valaki nagyon dehidratált, egy másik árnyalat barnára vált, hogy figyelmeztesse a cukorbetegeket, ha a glükóz szint megemelkedik. A festék biomarkerekre adott válasza rendkívül biztató, jelenleg az anyag hosszú távú stabilitásán dolgoznak.

A biológiailag érzékeny tinták alkalmazási területe meglehetősen széles, természetesen az egészségügyi felhasználása kézenfekvő. Ezen kívül számos olyan tevékenység (profi sport, űrhajózás) esetén is hasznos lehet, ahol a folyamatos ellenőrzés kiemelt és életbevágó fontosságú.