MEGOSZTÁS

A hordozható eszközökben található lítium-ion telepek fejlődése lényegesen lassabb, mint ami számítástechnika más területén tapasztalható. A Toshiba most ezen változtatna.

Bár az egyes gyártók alkalmanként előállnak valami érdekesebb fejlesztéssel az öregedés, töltési sebesség és üzembiztonság tekintetében, bőven van még hova fejlődni.

Villámgyorsan tölt

A Toshiba ezekre a problémákra a legújabb generációs SCiB lítium-ion akkumulátorban látja a megoldást; a japánok a telep hatékonyságát lítium titán-oxid alkalmazásával növelték meg. A gyártó 50 Ah-s cellákkal kísérletezett, amiket alig hat perc alatt sikerült teljesen feltölteni.

Nagy melegben, téli fagyban is működik

Az extra gyors töltés mellett a prototípus kiválóan tolerálta a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokat. A teszt folyamán több alkalommal használták az akkut szobahőmérséklet és mínusz tíz fok közötti tartományban anélkül, hogy károsodott volna az eszköz. A gyártó állítása szerint az akkumulátor kapacitása ötezer újratöltési ciklus után is tartja az eredeti teljesítmény kilencven százalékát. A telep ennek köszönhetően környezetbarát, mert lényegesen ritkábban kell cserélni.

A termék sorozatgyártása előtt jelenleg a rendkívül magas előállítási költség az egyik akadály, így a fejlesztő jelenleg azon munkálkodik, hogy a fajlagos költséget csökkentse.