MEGOSZTÁS

Az aktuális konzolgeneráció eddig nem feküdt az Assassin’s Creed sorozatnak. A francia forradalom idején játszódó Unity halmozta a kínos hibákat, a Syndicate pedig szürkébb volt, mint a helyszínéül szolgáló viktoriánus London. Az eddig látottak alapján egy év pihenő után a széria idén visszatérhet a csúcsra.

A cikk megírása előtt elmerengtünk azon, hogy a gazdag mitológia és az egzotikusnak számító helyszín dacára milyen kevés szoftver játszódik az ókori Egyiptomban (kedvencünk, a városépítős Pharaoh pedig már tizennyolc esztendős). A játékosok részéről ugyanakkor van igény erre a környezetre, az Assassin’s Creed széria elkövetkező helyszínével kapcsolatos szavazásokon a Nílus völgye legalábbis rendre előkelő helyen szerepelt.

Az emberek meghallgatása jó reklám, az Ubisoft él is ezzel a lehetőséggel és hamarosan visszarepít minket időben kettőezer évet, hogy megmutassa az orgyilkos rend kialakulásának hajnalát. Az Origins a Ptolemaida-dinasztia alkonyán, Kleopátra idején játszódik, hősünk pedig Bayek, lesz, aki egy amolyan sivatagi seriff, abból is az utolsó (cserébe asszaszinból az egyik első). Az eddigi Assassin’s Creed epizódokról is elmondható, hogy jókor voltak jó helyen, mégis az Origins ígérkezik az eddigi legizgalmasabbnak mind közül (bízunk benne, hogy a rendre gyenge modern szál is a helyére kerül).

Megmásszuk a piramisokat

A Ubisoft nyilatkozatai alapján a szabadon bejárható terület körülbelül akkora lesz, mint kalózkodást és tengeri csatákat előtérbe helyező Black Flag epizódban volt. A fejlesztők azonban minden elé odabiggyesztették a hangzatos “sokkal” jelzőt, így sokkal hangsúlyosabb és változatosabb lesz a szárazföld, sokkal nagyobbak és élőbbek lesznek a városok, sokkal veszélyesebb lesz a vadon. A környezetet a napszak és az időjárás dinamikus változása teszi csodálatossá, az Origins grafikája kétségkívül könnyfakasztó (személyi számítógépen a hivatalosan közzétett gépigénye is az).

A készítők kiemelték, hogy a bóklászás is hangsúlyosabb lesz azzal, hogy eltűnik a folyamatosan látható mini-térkép, illetve az Assassin’s Creed stílusjegynek számító megmászható tornyok szerepe is változik. Bayek „eagle eye” nevű képessége is megváltozik, immár nem a gombnyomásra működő hőérzékelős látást jelent, hanem valóban hősünk sólymával pásztázzuk majd át a környéket. Ezen apró reformok célja a játékosok felfedező kedvének növelése azáltal, hogy a program nem mutat meg nekik mindent. A hatalmas terület ezúttal is tennivalók tömkelegét rejti majd, a szériát eddig meghatározó értelmetlen gyűjtögetést és jellegtelen missziókat viszont saját történetszállal ellátott komplikáltabb küldetések váltják.

Banyek, de kemény ez a Bayek

Az Origins nemcsak a felfedezés és a feladatok felépítésében mozdul ki (az idővel megfáradt) komfortzónájából. Bayek a játék során folyamatosan fejlődni fog és szintlépéskor egy háromágú fa mentén ruházható fel közelharccal, távolsági fegyverekkel és egyéb képességekkel. A harcrendszer is teljesen átalakul, sokkal változatosabbnak és nehezebbnek ígérkezik. A szerepjátékokhoz hasonlóan a hősünknél keményebb (magasabb számot fejük felett viselő) ellenfelekkel nem érdemes ujjat húzni, a plusz kihívásra és több tapasztalati pontokra éhezők azonban nyugodtan beleköthetnek a fejlettebb harcosokba is. A párbajok során végre már nem csak ugyanazt a két gombot kell nyomkodnunk, több támadástípus, pajzshasználat, kitérés és több kategóriába sorolt fegyverek váltják az eddigi fapados receptet. Az Origins tömve lesz különböző eszközökkel, melyeket a játékos elrakhat a végtelen jóságot elnyelő köpenye alá, ahonnan ezek többsége valószínűleg sosem fog előkerülni.

Az Origins 2017. október 27-én jelenik meg, de a Ubisoft ezt követően is teljes mellbedobással fogja támogatni a programot, mely az elkövetkező fél évben új tárgyakkal, aréna harcokkal, sztori küldetésekkel és egy harc nélküli, kifejezetten oktatási célú móddal is bővülni fog. Ne szaladjunk azonban ennyire előre, bízzunk benne, hogy az Origins teljesíti minden fentebb taglalt ígéretét, mert ha ez megtörténik, akkor csak egy banális történet és buta hibák menthetik meg attól, hogy az esztendő egyik legjobbja legyen.

BelsoValtozas