MEGOSZTÁS

Kipróbáltuk a Panasonic tükör nélküli, aprócska, de sokat tudó gépét, ami még selfie képek készítésére is alkalmas.

Nem is olyan régen volt szó a tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépekről, amik a japán gyártónál DSLM rövidítéssel futnak. A Digital Single Lens Mirrorless egy kicsit kacifántos kifejezés lehet, ami azonban mögötte van az ennél sokkal egyszerűbb és könnyen befogadható: egy könnyű, nagytudású gép, ami meghozza az ember étvágyát a még szebb és jobb fotók, videók készítésére.

Könnyed felépítés

Valószínűleg a lehető legoptimálisabb alany vagyok GX800 kipróbálására, mivel a kompakt és a DSLR (tükörreflexes) világba is belekóstoltam már. Mindkét géptípussal rendelkezem: előbbit talán egyszer sem vettem elő az elmúlt két évben, a nagyot is legfeljebb akkor, ha itthon kellett termékeket fotóznom. A MILC, azaz a Panasonic esetében a DSLM sorozat gépei pontosan erre az esetre szólnak és a GX800 összes képessége arra hivatott, hogy az ember újra rendes géppel (értsd: nem mobillal) kezdjen fotózni.

A gép tökéletesen hozza a mostanában annyira kedvelt retro vonalat. A fémes, sarkos hatás nagyon kellemessé teszi a használatot, pedig az egész fényképező egy nagyobb marokban szinte elveszik. Az objektív nélkül mindössze 270 grammos gép egyik nagy előnye éppen ez, hogy még a hozzá járó Mikro Négyharmad (Micro Four Thirds) rendszerű cserélhető objektívvel együtt is simán zsebbe csúsztatható. Ha már itt tartunk: a szett objektív egy Lumix G Vario 12-32mm-es darab, ami szoftveres stabilizációval segít a még jobb felvételek készítésében.

Akinek valaha volt már a kezében digitális fényképezőgép, az perceken belül tudni fogja, hogy mi, mire való. A GX800 összes tárcsája, gombja magától értetődő, ami ugyanígy elmondható a 3 colos érintőképernyőn megjelenő menürendszerről is. Mellesleg annyira elszoktam ettől a lehetőségtől, hogy külön kényszerítenem kellett magam a kijelző érintgetésére a képek, videók közötti lapozgatáshoz – és mennyivel egyszerűbb is ez így!

A gép egyik nagy mutatványa a 180 fokban felhajtható kereső, amivel így a selfie képek készítése is megoldott. Ehhez egyébként szoftveresen külön „beauty” funkció, illetve mosolyfelismerő is jár, vagyis a Panasonic törekedett arra, hogy a mobilokban megszokott funkciók itt-ott visszaköszönjenek.

Még könnyedebb használat

A már említett tárcsák közül a felső szolgál a felvételi módok közti váltásért, amelyek közül az iA+ az, amit kezdésnek ajánlok mindenkinek. Aztán lehet itt tovább kalandozni a szokásos portré, sport, panoráma módok között és persze lehet tanulgatni a fotózást akár a teljes manuális beállítások mellett. Az is mutatja, hogy a gép a kezdőknek is szól, hogy a tárcsának van egy Scene Guide állása is, amivel szinte az összes létező élet, azaz fotós helyzet szimulálható.

Elektronikus, vagy átnézeti keresőt nem kapott a GX800, de a ház annyira kicsi, hogy ekkora méretek mellett nem is nagyon lett volna értelme. Az objektív könnyedén kizoomolható, és használaton kívül teljesen persze nem húzódik vissza, de ez sem különösebben zavaró. A Live MOS szenzor (16 megapixel) gyönyörű képeket alkotott, ami mellé olyan kellemes plusz adottságok járnak, mint a 4k fotó/videó, az utólagos fókuszállítás, a RAW formátum támogatása, vagy éppen a WiFi, ami a képek megosztásában nyújt hatalmas segítséget.

A GX800 ez alatt a rövid idő alatt a szívemhez nőtt, és tudom, hogy legfeljebb a tudása egy kis részét tudtam kihasználni. Egyébként pont ez ennek a gépnek a legnagyobb erőssége: a fotózással éppen hogy csak ismerkedőknek is sikerélménye lesz vele, de az is el tud merülni benne nyakig, aki már konyít a témához valamennyire, és ott porosodik valamelyik szekrényben a DSLR masinája.

A Panasonic DSLM gépe szép rajzolatú képekkel, az átlagból messze kiemelkedő videós tudással, csendes működéssel, a kompakt méretekkel, a kor igényeinek megfelelő extra funkciókkal (pl. selfie) pontosan az az ajándék, amit szívesen kapnék karácsonyra. Az a tippem, hogy vannak, lesznek még ezzel így páran rajtam kívül!

(x)