MEGOSZTÁS

A Black Friday és a közelgő ünnepekre való tekintettel fokozott óvatosságra szólít fel a G DATA. A vállalat arra figyelmeztet, hogy ebben az időszakban megszaporodnak a hamis internetes áruházak.

Ezek szerencsés esetben csupán silány minőségű terméket szállítanak, ám könnyen előfordulhat, hogy személyes adatok esnek áldozatul egy-egy kecsegtető ajánlatnak.

Mindig ellenőrizzük, honnan vásárolunk

Bejáratott forgatókönyv, hogy egy rendkívül kedvezőnek látszó hirdetés bukkan fel a legnagyobb közösségi portálon. A hirdetés általában egy vonzó weboldalra mutat, ahol a kiszemelt áru könnyedén megrendelhető. Nagyon fontos, minden esetben ellenőrizni kell a weboldal hitelességét, mert egy rövid kereséssel (és a vásárlói vélemények átfutásával) megelőzhető a nagyobb baj.

Legfontosabb a biztonság

Akár magyar, akár külföldi webáruházból kívánunk rendelni, érdemes betartani az alapvető biztonsági javaslatokat. Mindig figyeljünk, hogy a böngészési forgalom titkosítva legyen, és csak akkor vásároljunk, ha adatainkat titkosított kapcsolaton keresztül adhatjuk meg. Fizetni kizárólag alaposan védett, otthoni hálózaton keresztül szabad, soha ne adjuk meg bankkártyánk adatait mások számítógépén vagy internetkávézóban. Vírusirtóból érdemes olyat választani, amely tartalmaz a fizetések biztonságát védő technológiát.

A tengerentúl és Ázsia buktatói

Sokan elfeledik, hogy az Európai Unió területén kívülről érkező küldeményeket vám és ÁFA terheli. A korábban ismert kiskapuk bezáródtak, ugyanis a vámügyintézést végző szállítócég felé számlával kell igazolni a vásárlást. Az ügyintéző tehát a csomag valódi értéke után számolja ki a vám és az ÁFA értékét, amihez aztán a szállítás értéke is hozzáadódik. Érdemes azt is észben tartani, hogy minél távolabbról rendel valaki, annál drágább lehet a küldemény visszapostázása elégtelen teljesítés esetén.

Mi a helyzet a gyűjtőoldalakkal?

Hazánkban is nagyon népszerűek az ún. gyűjtőoldalak (Ebay, Amazon, AliExpress), amelyek különböző vásárlási garanciákat biztosítanak. Az eBay esetében például, ha más terméket kapunk, mint amit rendeltünk, akkor visszakapjuk a pénzünket, s még a visszapostázás költségét is az eladó állja. Bizonyos védelmet kínál a PayPal fizetési mód (visszatérítés rossz vagy sérült termék esetén), így biztonságosabb ezt választani a direkt bankkártyás fizetés helyett.

Végezetül néhány általános szabály. Mindenképpen kerüljük azokat az ajánlatokat, ahol irreálisan alacsony összegért kínálnak valamilyen terméket. Ilyen esetekben, mindig gyanakodjunk, s inkább tegyünk le a vásárlási szándékról. Ugyanígy kerüljük el azokat a weboldalakat, amelyek nagyon frissek, ugyanis ezek nagy valószínűséggel, csak a nagy fogás érdekében jöttek létre. Ha fentebb elsorolt tanácsokat mindenki betartja, akkor az ünnepek valóban kellemesen és meghitten telnek majd.