MEGOSZTÁS

Az Apple legfrissebb asztali csúcsgépe, az iMac Pro masszív hardveres jellemzőkkel és ehhez igazított árcédulával settenkedik fel a boltok polcaira.

A nyár elején beharangozott masinára már alaposan ki voltak éhezve a rajongók, de a gyártó által közzétett jellemzők jó eséllyel feledtetik majd a várakozással töltött időt.

Minden, ami a csövön kifért

A készülék egy huszonhét hüvelykes, 5120 × 2880 képpont felbontásra képes Retina-kijelzőt kapott, amely 500 nites fényerővel és széles (P3) színtartománnyal dolgozik. A rendszer Intel Xeon processzorokra épül; alaphelyzetben nyolc magos modellt kapunk, de igény szerint tíz és tizennyolc magos változat is választható. A rendszer 32 GB DDR4 ECC memóriával gazdálkodhat, de persze itt sem muszáj beérni ennyivel, hiszen 64/128 GB egyaránt kérhető. Az adatok egy, kettő vagy négy TB méretű SSD tárhelyre kerülhetnek.

A gépbe Vega alapú grafikus kártyák kerültek, amelyek ugyan nem a piacon található leggyorsabb GPU-k, ennek ellenére nem valószínű, hogy csalódást okoznának. A külső videomemóriát a processzorba integrált HBM2‑es memóriachipek váltják fel, így a GPU akár 400 GB/s‑os sebességgel is képes az adatok beolvasására. A megjelenítésről Radeon Pro Vega 56 (8 GB) vagy Radeon Pro Vega 64 (16 GB) kártyák gondoskodnak.

A készülék sztereó hangszórókkal, négy mikrofonnal és FaceTime HD kamerával rendelkezik. A hátoldalon egy 10 GB-os Ethernet hálózati csatlakozó, SDXC kártyaolvasó, 3,5 mm-es jack konnektor, négy Thunderbolt 3 és ugyanennyi USB 3.0 aljzat sorakozik.

Az iMac Pro alapváltozatban 4999 dollárba kerül, de felszereltségtől függően ez 10 000 dollárig is felkúszhat.