MEGOSZTÁS

Alaposan magára rántott a vizes lepedőt az Apple, amikor nyíltan bevallotta, hogy energiahatékonysági szempontok miatt szoftveresen lassítja a régebbi iPhone készülékeket.

Eleinte pletyka, majd bizonyosság

Szinte még el sem ült a por, amikor Kalifornia államban már be is adták az első keresetet. A vádak szerint a cupertinói vállalat szándékosan használ(t) olyan megoldást, amely befolyásolja az eszközök teljesítményét. A kereset szerint a gyártó hibázott, amikor nem informálta megfelelően a felhasználókat és nem kért semmilyen jóváhagyást a módosítások előtt.

Izrael is beszállt a buliba

A botrány, ahogy várható volt, nem maradt a tengerentúlon, nemrég ugyanis Izraelben indítottak útjára egy százhúszmillió dolláros csoportos keresetet. A felperesek ebben az esetben is arra hivatkoztak, hogy a vállalat hibázott, amikor nem figyelmeztette a felhasználókat, hogy a szoftverfrissítés hatással lehet a telefon használatára, így azok hiányos információk birtokában döntöttek a frissítések letöltéséről.

Az Apple szerint a szándékos lassításra a készülékek védelmében van szükség, mert az elégtelen energiát biztosító telepek, nem képesek megfelelően ellátni a processzorokat. Arról egyelőre mindenki mélyen hallgat, miért van, hogy a probléma alig egyéves készülékeket is érint.