MEGOSZTÁS

A gépesített robot személyzetet egyelőre kísérleti jelleggel alkalmazzák és csupán a napi rutinfeladatokat bízzák rájuk, könnyítve ezzel a szakképzett ápolók munkáját.

A Nagoya University Hospital közleménye szerint a robotok februárban állhatnak munkába. A kórház négy robot beállítását tervezi, amelyeket különböző osztályok kapnak és az éjszakai időszakban segítik a munkavégzést.

Jönnek-mennek, segítenek

A gépek feladata a gyógyszerek kiosztása és a különböző felszerelések, tesztminták szállítása a megfelelő helyekre. Természetesen emberi felügyelet mellett tevékenykednek majd, a feladatok kiosztása táblagépek segítségével történik.

A robotokat valamint az azokat működtető rendszert a Toyota és az egyetem közösen fejlesztette. A gépek első pillantásra guruló éjjeliszekrénynek tűnnek, de a burkolat alatt természetesen fejlett technológia dolgozik. Számtalan érzékelő és kamera kapott helyet rajtuk, tájékozódni a memóriába táplált alaprajzok alapján tudnak.

Képesek kikerülni az akadályokat, de ha olyan helyzetben találják magukat, akkor helyet vagy segítséget is tudnak kérni. A szintek között a lifteket használják, és amennyiben szükséges, önállóan képesek felkeresni a számukra kialakított töltőállomást.

A kórház vezetése nagyon bízik az egy évig tartó projekt sikerében, amely jelentős időt takaríthat meg az ápoló személyzetnek.