MEGOSZTÁS

Az Intel újdonsága első pillantásra nem különbözik egy hagyományos szemüvegtől. Rendkívül diszkrét, semmi nem árulkodik arról, hogy különleges használati tárgyról van szó.

Ebbe a típusú fejlesztésbe nem egy nagyvállalat belevágott már, de kényelmes, nem feltűnő, valóban hasznos eredménnyel egyelőre senki sem szolgált. A Google Glass azonban jelezte, hogy a technológiák csiszolásával van ráció az okosszemüveg témában.

Teljesen hétköznapi szemüveg, kis extrával

Az Intel elsőként a The Verge munkatársainak mutatta meg a Vaunt névre hallgató eszközt, amely végre a hétköznapokon is használhatónak tűnik. A szemüveg mindössze ötven grammot nyom, tehát hosszú távon sem kényelmetlen viselet és nemcsak farsang idején lehet utcára menni benne.

Más gyártókkal ellentétben ezúttal nem pakoltak kamerát és mikrofont a készülékbe, aminek egyetlen komolyabb extrája, egy rendkívül apró projektor, ami 400 × 150 képpontos monokróm képet vetít a felhasználó retinájára. A gyártó szerint a lézernek semmilyen egészségkárosító hatása nincs, teljesen biztonságos a használata. A képet úgy helyezték el, hogy ne legyen a látómezőben, s csak akkor kerüljön az előtérbe, ha szükség van rá.

Az elképzelés kifejezetten életképes, ugyanis a beépített projektor a keretbe illesztett lencse típusától függetlenül működik. A rendszert természetesen mindig az egyénhez kell igazítani, hiszen a tökéletes képalkotáshoz elengedhetetlen az élettani jellemzők ismerete. A szemüveg dedikált alkalmazáson (Android és iOS) keresztül kapja majd az információkat, illetve később a hangasszisztensekkel való integráció sem kizárt.