MEGOSZTÁS

A robot Ahmad Rafsanjani, a Harvard Egyetem kutatójának vezetésével készült. A csapatnak ötven vázra, több száz kígyóbőr jellegű burkolatra és másfél évre volt szüksége ahhoz, hogy a gépezet megmozduljon.

Hátborzongatóan élethű

Az első prototípusok sorra kudarcot vallottak. Vagy a váz volt túl nehéz, vagy a burkolat nem kínált elég tapadást. A mesterséges bőrt végül a japán kirigami (az origamihoz hasonló művészet, csak nem hajtogatáson, hanem vágáson alapszik) alkalmazásával készítették el. A vékony, nyújtható műanyagot lézerrel munkálták meg olyan módon, hogy a háromszögek, körök, trapézok alkotta textúra a kígyóbőr pikkelyeit mintázza.

Az így megmunkált burkolatot aztán, egy szilikon csőre applikálták rá, amibe megfelelő ütemben levegőt pumpáltak. A légnyomás hatására a váz kitágult, majd összehúzódott, lehetőséget kínálva a mesterséges pikkelyeknek, hogy az adott felületbe kapaszkodva mozgassák a furcsa szerkezetet.

Bár a megoldás egyelőre kezdetleges, mégis nagy áttörésnek számít. A technológia ugyanis lehetővé teszi olyan robotok, eszközök gyártását, amelyeket egészen szűk helyek feltérképezésére lehet használni.