MEGOSZTÁS

A Vodafone európai divíziója a nemrég kifejlesztett irányító-nyomkövető rendszerét teszteli, amin felül rendkívül komoly, repülésbiztonsági kísérleteket is folytat.

A világelső megoldás pontosabb, mint a GPS

A Vodafone a közelmúltban befejezte a drónok számára fejlesztett rádiós helymeghatározó rendszerét. Az RPS (Radio Positioning System) rendszer lényege, hogy minden repülő eszközhöz 4G modem és egy SIM kártya tartozik, így azok a mobiltelefonokhoz hasonlóan azonosíthatók.

A mesterséges intelligencia algoritmusokat használó rendszer folyamatosan látja és követi (legfeljebb 50 méteres pontossággal) a drónokat, amelyek ilyen módon állandó felügyelet alatt állnak. A gépeket be lehet programozni, hogy az ún. kizárási zónákat (pl. repülőterek, börtönök) elkerüljék, ha mégis megtörténik egy berepülés, a biztonsági rendszer korrigálja az irányt, visszafordítja vagy leszállítja az eszközt.

A gépi intelligencia által vezérelt biztonsági funkciók mellett a rendszer manuális beavatkozásra is lehetőséget biztosít, tehát a hatóság bármilyen szabálytalanság esetén átveheti a gép irányítását. Az eddig megosztott információk az ütközés detektálásról és elkerülésről nem szólnak, de nyilvánvaló, hogy a szakemberek kiemelten foglalkoznak ezzel a fontos kérdéssel.

A rendszer tavaly év végén debütált. A szolgáltató a spanyolországi Sevilla közelében folytatott kísérlete során képes volt irányítani egy két kilogramm súlyú, százharminc centiméter szárny fesztávolsággal rendelkező drónt. Idén további tesztek várhatók, éles használatra legkorábban jövő évben kerülhet sor.