MEGOSZTÁS

A Sony minden évben ellátogat a texasi Austinba, ahol a South by Southwest (SXSW) rendezvény keretén belül demózza kicsit a fejlesztés alatt álló újdonságait.

A projektek a japán gyártó által kidolgozott technológiák köré rendeződnek, különös tekintettel a különböző megjelenítőkre, kiterjesztett valóságra, valamint a hozzájuk kapcsolódó hardverekre és szoftverekre.

A káprázat és valóság határán

Az egyik újdonság egy AR léghoki asztal, ami a gyártó új IMX382 érzékelőit használja. A szenzorok másodpercenként ezer képkockát tapogatnak le, valamint képesek fizikai objektumok nyomon követésére. A játék érdekessége, hogy a fizikai objektumok kölcsönhatásba léphetnek az asztalon elhelyezett virtuális tárgyakkal, amelyek ugyanúgy befolyással vannak a környezetükre, mint a valódi eszközök.

Nagyon érdekes, bár egyelőre kicsit elvont kísérleti eszköz a Superception „Head Light”. A kivetítővel ellátott sisak a Superception (Super+Perception) keretrendszert használja, ami képes összekapcsolni az emberi érzékeket és kitolni az érzékelés határait. A projekt azt próbálja bemutatni, hogy miként használják a különböző fajok az érzékeiket. Például a szúnyogok milyen szagok, ingerek alapján találják meg a számukra megfelelő vért.

A japánok továbbra is dolgoznak a tavaly bemutatott hologram technológián. Ennek lényege, hogy a mélység és a mozgás lekövetésére alkalmas intelligens érzékelők és erős fényforrások segítségével interaktív hologramok hozhatók létre. A virtuális objektumokkal aztán kölcsönhatásba lehet lépni, mert a kivetítő szoftvere képes felismerni és nyomon követni a kezek mozgását.