MEGOSZTÁS

A német Festo cég, vadon élő állatokról mintázott robotokat készít, amelyek segítenek az állatok mozgásának tanulmányozásában. Személyes kedvencünk a szaltózó pók.

Mintha a filmvászonról gördült volna le

A BionicWheelBot névre hallgató robotot, egy Szaharában honos pók alapján készítették, aminek jellegzetessége, hogy veszély esetén elképesztő gyors, kitérő manőverekre képes. A biológiai modellhez hasonlóan a BionicWheelBot is nyolc lábbal rendelkezik; a végtagokat tizenöt motor vezérli.

A beépített inerciális érzékelőnek köszönhetően a robot mindig tudja, milyen testhelyzetben van, s két lábával hajtja előre magát, bár sebességben még van kis lemaradása.

Mindenki húzza le a fejét

A másik új fejlesztés a BionicFlyingFox, azaz a repülő róka mesterséges másolata. A modell 228 cm-es szárnyfelülete rendkívül vékony és könnyű, két légzáró filmből és elasztán szövetből készült, s közel 45 ezer darabból áll. A szövet speciális szerkezete lehetővé teszi, hogy a kisebb repedések, sérülések ellenére a szerkezet a levegőben maradjon.

A robot autonóm jellegű, képes önmagában repülni, de földi állomások segítségével tájékozódik. A Festo gépi tanulással igyekszik optimalizálni a repülési jellemzőket, így a szerkezet minden felszállás alkalmával, kicsit jobban teljesít.