MEGOSZTÁS

A Motorola DynaTAC 8000X-et 1983-ban mutatták be és tizenegy éven keresztül gyártották. A telefon nagy sikert aratott és hatalmas lökést adott a vezeték nélküli eszközök piacának.

Nem féltégla, telefon

Nem lehet véletlen, hogy a hullámot a Motorola indította el, ugyanis a vállalat mindig élen járt mobiltechnológia fejlesztésében. Minden a harmincas években kezdődött, ekkor került a boltokba a gyártó autós rádiója, amit hamarosan egy személyes használatra szánt adóvevő követett. A vállalat a hatvanas évek végén kezdett bele a mobil kommunikációs eszköz tervezésébe, aminek fejlesztésébe közel százmillió dollárt fektettek.

A DynaTAC 8000X telefon prototípusát 1973-ban Martin Cooper mutatta be. Az elkövetkezendő tíz évet a gyártó a technológia finomításával töltötte, aminek meg is lett az eredménye, mert miután a mobil megkapta a zöld utat, gyorsan népszerűvé vált.

Az emberek teljesen odavoltak a korábban nem tapasztalt szabadságért, pedig a készülék a közel egy kilogrammos súlyával és huszonöt centijével nem volt éppen légies játékos. A LED kijelzővel és hagyományos nyomógombokkal ellátott telefon hozzávetőleg fél órás beszélgetést biztosított és az akkumulátornak tíz óra kellett a teljes feltöltéshez.