MEGOSZTÁS

Az IKEA neve hallatán sokan felzokognak, mert a skandináv vállalatnak köszönhető a lapra szerelt bútor fogalma sokak számára jelent komoly kihívást.

Vége a bénázásnak

Azok a családapák, akik vágták már a sarokba a szerszámokat egy-egy bútor összeszerelési útmutatója láttán, titokban biztosan elmorzsolnak most egy könnycseppet, ugyanis a szingapúri egyetemen olyan szerkezetet készítettek, amely fél óra alatt képes összerakni, egy közepesen összetett bútort. A robot (illetve torzó, mert két különálló karról van szó) a számtalan szenzornak köszönhetően egészen összetett feladatok elvégzésére is alkalmas.

A szerkezet először 3D kamerák segítségével felméri a terepet, megvizsgálja az adott termék elemeit és képet alkot az munka elvégzéséhez szükséges feltételekről. A teszt során a robotnak mindössze húsz perc kellett egy szék összerakására, amiből tíz percet tett ki a tényleges munka, a többi idő az egyes lépések megtervezésére kellett.

A gépet egyelőre előre kell programozni a feladatok elvégzésére, és a csavarok meghúzása sem tökéletes, de kutatók most ezek leküzdésén és a motorikus funkciók javításán fáradoznak.