MEGOSZTÁS

A két évvel ezelőtt megvásárolt Withings termékcsalád teljes egészében kikerül a Nokia kezeléséből.

A finnek soha többet nem szeretnének abba a csapdába esni, amit annak idején a mobilokkal elkövettek. A 2016-ban, közel 200 millió dollárért megvásárolt Withings, illetve később már Nokia néven futó termékek messze nem a vártak szerint teljesítettek, ezért a cégvezetés kíméletlenül kidobja az egész részleget a portfólióból.

Vissza a start mezőre

A márka, illetve az egyébként kifejezetten jó minőségű eszközök használóinak némi vigaszt jelenthet, hogy az üzlet a Withings egyik társalapítójához, Éric Carreelhez kerül vissza. A márka jövőjéről egyelőre semmit sem lehet tudni, ahogy azt sem közölték a felek, hogy milyen értéken történt meg a tranzakció.

Aki figyelemmel követte a Nokia üzleti jelentéseit, annak ez a hír nem sok újdonságot hordoz. A finnek szervezetébe Digital Health néven beemelt okosórák, -mérlegek, és egyéb eszközök annyira rosszul szerepeltek a piacon, hogy a cég 2017 októberében egy tetemes, 141 millió eurós veszteség leírásra kényszerült a divízióval kapcsolatban.

Maradnak a hálózati eszközöknél

Az idei első negyedéves jelentések sem mutattak sokkal jobb képet: a Digital Health mindössze 16 milliós bevételt hozott a vállaltnak, ami a Nokia teljes, 5 milliárd eurós forgalmához képest valóban elenyésző adat.

A történésekről hírt adó szűkszavú közlemény kitér arra is, hogy a cég a jövőben a B2B, azaz üzleti folyamatokra szeretne koncentrálni, illetve továbbra is licencelni azokat a szabadalmait, amelyekre a technológiai cégeknek igen nagy szükségük van. A Nokia ezzel teljes mértékben kivonult a végfelhasználói piacról, a hálózati, kommunikációs eszközök, technológiák fejlesztésére koncentrál, vagyis a cég neve a boltokban most már kizárólag a HMD Global által kezelt mobilok révén jelenik meg a jövőben.