MEGOSZTÁS

Valaki elhelyezte a számítástechnikai eszközök értékesítési és forgalmi adatait az elmúlt negyven évből. Grafikon szigorúan kockáknak!

Nyilván mi is sokkal szívesebben illusztráljuk a cikkeket színes, nagyfelbontású, látványos fotókkal, de van olyan eset, amikor nincs rá szükség.

A romániai születésű Horace Dediu egy iparági elemző, aki előszeretettel oszt meg a piacot különböző szempontból bemutató ábrákat, chartokat. Az @asymco nevű Twitter fiókon legutóbb megjelent egy nagyon érdekes grafikon, ami a személyi számítástechnikát befolyásoló, alakító eszközök alakulását teszi egyetlen térképre. Íme (kattintás után még nagyobb lesz):

A koordináta rendszer az eltelt évek, illetve az értékesítési adatok tengelyei mentén követ nyomon pár meghatározó eszközt. Az ábra egyik legérdekesebb tanulsága talán, hogy mindössze két név, vagy termék(csoport) az, ami túlélte a kezdeti ősidőket és még a mai napig fontos alakítói a tech piacnak: ez pedig a Windows alapú PC és a Mac.

Nyertesek és vesztesek

Az újkori, nagyjából a 2000-es évek elejétől elinduló folyamatok egyik nagy felfutója, majd elbukója a Nokia, de hasonló ívet járt be a BlackBerry, vagy az iPod Touch is. A mai évek egyértelmű nyertese, és még mindig felszálló ágban lévő jelensége az Android alapú telefonok, plusz persze az iPhone, ami szintén elképesztő meredek pályát járt be az elmúlt években.

Tanulságos bogarászni az ábrát, amihez hasonlókat fogtok találni, ha követitek a fent emlegetett Twitter fiókot – érdemes!