MEGOSZTÁS

Büszkén vállaljuk a clickbait címkét, de nem tehettünk más. A Google tényleg olyasmit adott elő, ami sok szempontjából döntő jelentőségű lehet a jövőben.

Ahogy a Microsoft, úgy a Google is most látja vendégül a céghez közelálló, vagy egyszerűen csak érdeklődő fejlesztőket. Az I/O elnevezésű szakmai konferencián a cég most már hagyományosan az Androidról, illetve az ahhoz szervesen, vagy lazábban kötődő fejlesztésekről, projektekről beszél.

Mesterséges intelligencia mindenhol

Az idei nyitó előadásban több téma is felmerült, de a két legmarkánsabb terület a bétaként máris letölthető és kipróbálható Android P, illetve a Google Asszisztens fejlődése volt. A mesterséges intelligencia kiemelt szerepet kap a létező összes tech vállalat életében, gyártson az eszközt, vagy hegesszen valamilyen operációs rendszert.

Az AI-ról, az ahhoz kapcsolódó gépi tanulásról, a deep learningről alkotott eddigi elképzelésünk nagyjából arra terjedhetett ki, hogy a különböző digitális asszisztensek hogyan mondják be a tegnapi meccs eredményét, olvasnak fel egy receptet, vagy sorolják fel az ember másnapi naptárbejegyzéseit.

Nyilván sejthető, hogy ennél jóval előrébb járnak a fejlesztésekkel, amit Sundar Pichai és csapata fényesen bizonyított is a tegnapi bemutatón. Itt az Asszisztens (tehát egy mesterséges intelligencia által vezérelt „robot”) valódi, nem tesztkörnyezetben lefolytatott telefonbeszélgetés folytatott egy fodrász szalonnal, majd egy étteremmel.

A felvétel egészen szédületes szintjét villantja meg annak, hogy hol tartanak a Google szakemberei. Az AI képes lereagálni olyan apró fordulatokat, kezelni azokat a nem várt válaszokat, amit egy élőbeszédes telefonhívás során egy élő ember könnyedén megold. Amennyiben ezek valóban nem megrendezett beszélgetések (miért is lennének azok), akkor nem vagyunk messze attól, hogy a mesterséges intelligencia helyettünk intézze ügyes-bajos dolgainkat.

Végül nézzetek meg egy videót, ami az Android P főbb képességeit taglalja. A gesztusvezérlés elég komoly hangsúlyt kapott, és úgy összességében is az látszik, hogy a P verzió belsőleg és külsőleg is komolyabb átalakításokat kap.