MEGOSZTÁS

A Finney néven futó okostelefont ténylega Blockchain technológiának szentelték, de azért vasat is pakoltak alá rendesen.

Ha ma reggel úgy riadtál fel álmodból verejtéktől csatakosan, hogy „Úristen, miért nincs még Blockchain alapú mobil a piacon!?!?”, akkor megnyugodhatsz, mert van. Illetve lesz, mivel a Sirin Labs nevű startup egy ideje gyűjti a pénzt a gyártáshoz, sőt, most már azt is közzétette, hogy pontosan mit fog tudni a készülék.

Ki az, mi az?

Mielőtt ebbe belemennénk, gyorsan nézzük meg, hogy mi is az a Blockchain. Azt biztosan sokan tudjátok, hogy a kriptovalutákhoz (a Bitcoin név biztosan ismerős) kapcsolódó fogalomról beszélünk, ami azonban nem csak ezen, hanem sok egyéb területen is használható. Egy meglehetősen elvont, és problémásan szavakba önthető dologról van szó, ezért most mások definícióját venném igénybe:

Az ITMA egy ideje sajnos nem frissített oldala szerint: „a blockchain egy algoritmus és a hozzá tartozó elosztott adatstruktúra, amivel egymással kapcsolatban lévő emberek elektronikus pénzt tudnak kezelni, bárminemű központosított adminisztráció nélkül.”

Ez egész érthető, de jöjjön egy másik meghatározás Don és Alex Tapscott szakértők könyvéből: „a blokklánc a megvesztegethetetlen digitális főkönyve a gazdasági tranzakcióknak, amely nem csak pénzügyi tranzakciók nyilvántartására programozható, de voltaképp akármire, amely értékkel rendelkezik.”

A lényeg tehát, hogy egy decentralizált rendszerről van szó, amit egyetlen meghatározott személy sem kezel, nem tud meghibásodni, és kicsit (nagyon) arra a hálózatra emlékeztet, amit szintén jó ideje ismerünk és ami szintén nagy segítségünkre van: ez pedig az internet.

De vissza a témához: a Sirin Labs tavaly december óta egy nagy rakás pénzt (valamivel több mint 200 millió dollárt) kalapozott össze a projekt megvalósításához. A Finney nevű okostelefon valamikor ősszel fog megjelenni, eddig 25 ezret rendeltek meg az érdeklődők (ami durva, tekintve az 1000 dolláros vételárat), és a cég legalább 100 ezer darab eladását tervezi.

A gyártást a Foxconn végzi majd, amivel kapcsolatban friss és hivatalos infók láttak napvilágot a telefon technikai paramétereiről, íme:

Blokklánc included

Csúcs közeli tudásról beszélhetünk, ami mellé jöjjön a magyarázat: miért Blockchain mobil ez az Android alapokon nyugvó készülék? A Finney a különböző kódolású kriptovaluták tokenjeinek integrálását végzi el.

Ezt egy, a telefonra előre telepített tárca (wallet) app bonyolítja majd, ami az ígéretek szerint automatikusan, és problémamentesen intézi el a háttérben a kriptovalutákkal kapcsolatos tranzakciókat. Mindez persze megfelelő titkosítás mellett zajlik majd, ami mellett egyéb, a témához kapcsolódó kiegészítő, naplózó, információs szoftverek is megtalálhatók lesznek a mobilon.

A Finney létezése ezzel feleslegessé teszi a speciális védelemmel ellátott tároló eszközöket (jellemzően USB kulcsokat), hiszen az egészet egy olyan általános használati eszközbe integrálták, mint az okostelefon.

A telefon dizájnja egyébként nem az, amit a nyitóképen lehet látni – a cég majd csak később teszi nyilvánossá, hogy pontosan miként is fog kinézni ez a különleges eszköz.