MEGOSZTÁS

Simone Giertz a mai YouTube felhozatal egyik, ha nem a legüdítőbb jelensége, aki a TED beszéde során is hozta a formáját.

Nem szívesen kezdem ezt az ajánlót holmi moralizálással, meg merengéssel a „hova lettek az igazi értékek?”, illetve „régen minden jobb volt!” vonalon. De annyit azért érdemes megjegyezni, hogy nagyon kevés olyan karaktert és tartalom előállítót termelt ki a világ, akik valóban értékeset, és egyben szórakoztatót alkotnak tech témakörben. De lehet, hogy az eredeti kifejezés lett volna helyállóbb.

Nem működnek, mégis viccesek

Merthogy van ez a 27 éves svéd származású Simone, aki a korai mérnöki szárnypróbálgatásai után azt találta ki, hogy haszontalan robotokat tervez, majd épít meg. És így is lett. Az internet abszolút érthető módon vállára vette a lányt, aki köszönte szépen. Összerakott egy helyre YouTube csatornát, vicces (úgy értem, _valóban_ vicces) videókat készít, dokumentálja az életét, ami a jelek szerint eme hóbortnak köszönhetően nagyon is jó irányba megy.

Simone karaktere annyira érdekes, hogy az felkeltette a TED szerkesztőinek a figyelmét is, akik felkérték a lányt egy 10 perces beszéd megtartására. Ez a cikk e mozzanat miatt készült el, mert a szokásos robot bemutatók mellett kapunk azért néhány, az ilyen típusú előadásokból nem kihagyható tanulságot is.

Azt nehéz eldönteni, hogy ezek mennyiben Simone, és mennyiben a TED értő szakembereinek a gondolatai. Bár én hajlok az előbbire. Az előadás pont olyan, mint Simone: vicces, keresetlen, kicsit bénázó (mi más!), és roppant szórakoztató.

Ezzel együtt a mondanivaló sincs túl tolva, mely szerint igenis érdemes látszólag haszontalan dolgokat alkotni, hiszen míg az kérdések feltevéséhez, gondolkodáshoz vezet, azzal párhuzamosan arra is rájöhet az ember, hogy olyasvalamire is képes, amiről sosem gondolta, hogy meg tudja csinálni. Szép volt, Simone!