MEGOSZTÁS

Az egyperces film nem szűkölködik mélyütésekben, plusz a notch jelenség is megkapja a magáét.

A Samsung és az Apple közötti reklámháború nem új keletű. A koreai vállalat évek óta sorozza az amerikaiakat különböző stílusú, témájú reklámokkal, de a téma mindig ugyanaz: az Apple, az iPhone, illetve a cég ügyfelei, vásárlói mind birkák, hordákban vonuló (meg néha sorban álló) megtévesztett zombik, akik nem is tudják, milyen közel van a megoldás. Vagy a megváltás.

Oda ütnek, ahol fáj

Az új kisfilm az Apple legutóbbi, sok vitát kiváltó intézkedése, a régebbi készülékek teljesítményének visszafogása mentén mesél. Mint ismeretes, a vállalat beismerte, hogy bizonyos mobilok esetében az iOS visszavesz a processzor teljesítményéből, amire az akku kímélése miatt van szükség. Azóta a legújabb oprendszer frissítésnek köszönhetően már kikapcsolható ez a funkció, ennek ellenére az Apple kommunikációs szakembereinek valószínűleg volt pár sűrű napja az ügy kirobbanásának idején.

https://youtu.be/3qhW1sDPHYI

A Samsung most csapott le a témára egy reklám erejéig. Ebben egy hajszolt, mindenféle viszontagságon áteső nő szembesül azzal, hogy az iPhone 6 mennyire lassú, megbízhatatlan, és még az eső ellen is védeni kell. A spot rendezői még egy kamu Apple boltot is elénk álmodtak, amiben a tanácsadó vagy a funkció kikapcsolását, vagy egy újabb modellre való váltást javasolja. Persze az idillikus végkifejlet egy új Samsung mobil vásárlása lesz, bónuszként pedig (újra) megjelenik egy notch frizurás férfi is a hasonló stílusban megnyírt gyermekével.

Nyilván túlzó, és abszolút igazságtalan a kurrens csúcsmodell egy pár évvel ezelőtti modellel való összevetése. A fricska azonban ül, de még ha nem is ül, akkor legalább egy új szemszögből mutat rá az Apple nem túlságosan korrekt lépésére, amit elég sokáig nem tett egyértelművé és tisztává. Az mindig nagy kérdés, hogy egy ilyen reklám mekkora hatással van, lehet a leendő vásárlókra, de azt a kérdést is érdemes halkan feltenni, hogy vajon mit váltott volna ki egy felrobbanó, kigyulladó Note7-tel viccelődő, ironizáló reklám.