MEGOSZTÁS

A Milestone elképesztő milyen tempóban termel: kitolnak évente majdnem annyi játékot magukból, mint ahány exkluzív címre volt képes a nagy Microsoft a múlt évben. Ha a színvonalon tudnának még picit emelni, akkor igazi királyokká léphetnének elő. A 2019-es esztendőt a Monster Energy Supercross folytatásával indították, és ha csak hajszálnyit is, de érezhető valamiféle fejlődés a legújabb krosszozás kapcsán.

Mondjuk játékmódok területén nem szaladt el velük a ló, a Compound területére kilátogatva egy kis önfeledt sárdagasztásban lehet részünk a nyílt terepen és idővel a képességeinket is tovább tökéletesíthetjük. A Track Editor készlete is tovább bővült, így még egyedibb alkotásokat hozhatunk létre, és a legcifrább pályáinkat meg is oszthatjuk a nagyérdeművel.

A Multiplayer mellett a Customization menüpont sem szorul különösebb magyarázatra, előbbi segítségével online versenyeken vehetünk részt idegenekkel, utóbbi kapcsán pedig testre szabhatjuk versenyzőnket, a mocinkat vagy éppenséggel a ruházatunkat. Az elnyert összegekből vásárolhatunk magunknak újabb felszereléseket, melyekkel a vasparipa képességeit is tovább pallérozhatjuk.

Egy “csodás” karrier kezdete

A legérdekesebb mindenki számára a karrier mód lesz, melyben a 250 vagy 450 köbcentis osztályból indulva fel kell verekednünk magunkat a csúcsra és ehhez minden versenyhetünket saját magunk tervezhetjük meg. Ez egy érdekes és kellemes újdonsága a Monster Energy Supercrossnak, ami így már több lehetőséget is biztosít az időmérő futamokon és versenyeken felül. A pihenő napok kivételével mi szabhatjuk meg, hogy a választott szponzorunknak köszönhetően tartunk-e promotálást, azaz vad pózolást a fotósok kereszttüzében.

A promóció természetesen pénzt hoz a házhoz, míg ha inkább a rajongókkal megyünk bratyizni, akkor a hírnév szintünket tudjuk feljebb tornázni, ez pedig újabb és jobb kiegészítők, szponzorok megjelenését szavatolja, így lesz csak igazán értelme a pénz elköltésének. Sajnos a rajongókkal való találkozó és a promóciós fotózás is baromi fantáziátlan, csak egy pár másodperces videos bejátszás, ami rövidtávon fárasztóvá teszi ezeket a lehetőségeket.

Az egyes napokon választhatunk még edzést vagy kihívást is, melyek kicsit kiszakítanak az arénák falai közül és a természetben lehetünk úrrá az elemeken. A Training feladatok esetében több szinten keresztül fejleszthetjük az ugrásainkat, az ideális íven történő száguldást vagy éppenséggel a levegőben végrehajtott manővereinket. A kihívások esetében pedig egy másik versenyzőt kell lenyomnunk vagy fej-fej melletti küzdelemben, vagy az időeredményeire alaposan rápirítva.

A változatosságot jól megteremtő lehetőségeknek csak az az egyetlen hibája, hogy az olykor néhány másodperces Training feladatok estében többet kell várnunk a pálya betöltésére, mint amíg maga a feladat elvégzése tart. Viszont amiatt már nem panaszkodhatunk, hogy nem tanítja meg a játék a szükséges tudnivalókat, mert a többszintes gyakorlás mellett még egy kis oktatással is a játékos segítségére lesz az első percekben.

Felemás összkép

Technikailag viszont alig figyelhető meg fejlődés és a néha feltűnő idegesítő hibák még ezek értékét is alaposan leredukálják. Volt, hogy nem kaptuk meg a motorhangokat több futamon keresztül és csak a felemás zenére csapathattuk, ami egyébként olykor egészen kellemes zúzós témákat is képes villantani.

Grafikailag felső középkategóriában száll ringbe az Unreal Engines Monster Energy Supercross 2 viszont ott legalább versenyképes is. Hangulatos, ahogy a keréknyomunk megmarad a friss homokban és a sárban, de a versenyzőnk is sokat dagonyázik, kár hogy az overálja mégsem koszolódik a lábszárán kívül. A pályaelhagyások kezelése sokszor érthetetlen, így hamar rá fogunk szokni a visszatekerés használatára.

Az irányítás kifejezetten kezd kézre állni, már szinte elsőre megszokhatjuk a kontrollt, így már csak a fizikai reakciókat kellene sokkal jobban pontosítani. A rendszer legtöbbször kifejezetten hektikusan dönt a földet érés, a driftelős kanyarvételek értékeléséről, vagy a tereptárgyakkal való kölcsönhatások kezeléséről. Vagy túl engedékeny, vagy túl szigorú. Megesik, hogy egy homokzsákot leheletnyire érintve többméteres perec lesz a jutalmunk.

Egyre szerethetőbb az idézőjeles szimuláció, egyre irányíthatóbb a versenyzőnk, viszont a tartalom már nem fejlődik ilyen iramban, sajnos az élettartam nem a Monster Energy Supercross második részének az erőssége. Ha részről részre ennél mondjuk dupla ilyen színvonalon és jóval több tartalmi fejlődést tudna felmutatni, akkor egy egészen jó játék lehetne a Mileston alkotása, így viszont csak a középkategóriában tud a legjobbak között versenyezni.